Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Smaczne otwarcie

Dzień dobry
Planuję tutaj stworzyć wirtualną książkę kucharską z przepisami mojego autorstwa +
 zdjęcia - bez nich żadna potrawa nie mogłaby zachęcać tak jak powinna prawda ? 
   Gotowanie jest dla mnie bardzo ważne lecz nie koniecznie by je jeść ale po to by podziwiać jak ukochane osoby z uśmiechem od ucha do ucha proszą o dokładkę.
 Miejsce w którym mogła bym opublikować moje przepisy planowałam od kilku lat więc oto jestem .
Ps- wybaczcie mi moją chaotyczną dyslektyczną pisownię lecz tutaj nie słowa będą ważne a smak ,zapach  
oraz jakiś głodomór do testowania :)

Komentarze

Popularne posty