Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Pasztet świąteczny dla wybrednych dekorowany na bogato ;)

Ja osobiście nie przepadam za smakiem cierpkim a'la "belgijski" Więc używam tylko delikatnych składników i dużej ilości warzyw. Pokaże również jak można w prosty sposób udekorować ciastem francuskim wierzch pasztetu.
Składniki:
- 0,5 kg wieprzowiny

-0,5kg wołowiny może być mięso na gulasz 
-0,5kg kurczaka (najlepiej zakupić całego kuraka bo i tak będziemy robić wywar rosołowy a resztę ugotowanego mięska można obrać i zrobić  sałatkę której jeszcze nie testowała ale przepis podam:] )
-włoszczyznę jak do rosołu , 4marchewki ,kawałek selera,pora i dużo pietruchy
-ziele angielskie(ok.5) ,liść laurowy(2), 1 kostka bulionowa ,pieprz cały(ok.5)
-duża lekko zwęglona cebula 
-namoczona w mleku bułka
-2 jajka
-kilka plasterków boczku
-kilka posiekanych pieczarek
Wykonanie:


 Myjemy mięsa z kurczaka wyjmujemy woreczek z wnętrznościami. Wrzucamy wszystko do garnka razem z przyprawami i warzywami i gotujemy aż mięsa zmiękną i wywar nabierze intensywnego smaku. Puki mięsko jest gorące wrzucamy do malaksera z kurczaka oddzielamy najładniejsze kawałki (jednak jeśli dodamy za dużo drobiu pasztet wyjdzie za suchy) Warzywa za wyjątkiem pora również mielimy( pamiętajcie o wyjęciu przypraw) Ja do części masy dodałam pieczarki uprzednio podsmażone z cebulką. namoczona bułka , chochelka bulionu , żółtka i ubite białka. Dosmaczamy wg uznania. Do brytfanki keksowej wkładamy masę i przykrywamy boczkiem aby pasztet za bardzo nie wysechł (z połowy masy wychodzą 2 pasztety. A drugą część masy przekładam do żaroodpornego naczynia przykrywam ciastem francuskim formuje "różyczki" listki i wycinam otwory w kształcie listków jak na zdjęciu i smaruję białkiem. Pieczemy w temperaturze 180C przez ok 30min aż się wszystko ładnie przyrumieni. Jakość zdjęć jest jaka jest z braku czasu gomenasai !



Komentarze

  1. Serdecznie zapraszamy na castingi do nowego programu

    kulinarnego MasterChef w tvn

    W linku informacja o programie:

    http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html


    Pozdrawiamy,

    Redakcja,
    MasterChef
    masterchef@tvn.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty