Pasztet świąteczny dla wybrednych dekorowany na bogato ;)

Ja osobiście nie przepadam za smakiem cierpkim a'la "belgijski" Więc używam tylko delikatnych składników i dużej ilości warzyw. Pokaże również jak można w prosty sposób udekorować ciastem francuskim wierzch pasztetu.
Składniki:
- 0,5 kg wieprzowiny

-0,5kg wołowiny może być mięso na gulasz 
-0,5kg kurczaka (najlepiej zakupić całego kuraka bo i tak będziemy robić wywar rosołowy a resztę ugotowanego mięska można obrać i zrobić  sałatkę której jeszcze nie testowała ale przepis podam:] )
-włoszczyznę jak do rosołu , 4marchewki ,kawałek selera,pora i dużo pietruchy
-ziele angielskie(ok.5) ,liść laurowy(2), 1 kostka bulionowa ,pieprz cały(ok.5)
-duża lekko zwęglona cebula 
-namoczona w mleku bułka
-2 jajka
-kilka plasterków boczku
-kilka posiekanych pieczarek
Wykonanie:


 Myjemy mięsa z kurczaka wyjmujemy woreczek z wnętrznościami. Wrzucamy wszystko do garnka razem z przyprawami i warzywami i gotujemy aż mięsa zmiękną i wywar nabierze intensywnego smaku. Puki mięsko jest gorące wrzucamy do malaksera z kurczaka oddzielamy najładniejsze kawałki (jednak jeśli dodamy za dużo drobiu pasztet wyjdzie za suchy) Warzywa za wyjątkiem pora również mielimy( pamiętajcie o wyjęciu przypraw) Ja do części masy dodałam pieczarki uprzednio podsmażone z cebulką. namoczona bułka , chochelka bulionu , żółtka i ubite białka. Dosmaczamy wg uznania. Do brytfanki keksowej wkładamy masę i przykrywamy boczkiem aby pasztet za bardzo nie wysechł (z połowy masy wychodzą 2 pasztety. A drugą część masy przekładam do żaroodpornego naczynia przykrywam ciastem francuskim formuje "różyczki" listki i wycinam otwory w kształcie listków jak na zdjęciu i smaruję białkiem. Pieczemy w temperaturze 180C przez ok 30min aż się wszystko ładnie przyrumieni. Jakość zdjęć jest jaka jest z braku czasu gomenasai !



Popularne posty