Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Chałka dyniowa "z pleśnią" na halloween

 Składniki:
Taka ilość ciasta starcza na 2 duże chałki lub chałkę , ciasto i 4 muffiny :)

  • 3 szklanki mąki chlebowej
  • 2,5 mąki tortowej
  • 0,5 szklanki zmielonych migdałów
  • 4 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 szklanka  ciepłego purre z dyni
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki masła
  • 1 i 1/3 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • glazura - mleko

 Wykonanie:

  1. W misce mieszamy drożdże , cukier i wodę>czekamy do rozpuszczenia
  2. jajka , purre, roztopione ciepłe masło ,ekstrakt i sól dodajemy do rozczynu drożdżowego i mieszamy.
  3. dodajemy zmielone migdały i mąkę powoli mieszając aż do uzyskania gładkiej(na ile pozwoli dynia) masy.
  4. Odstawiamy ciasto w naoliwionej misce na ok 1-1,5h do podwojenia swojej objętości
  5. Ciasto  (w moim przypadku) rozdzielamy na jedną dużą kulę , mniejsza i malutką.
  6. Z największej kuli robimy chałkę którą rozdzielamy na 3 części i pleciemy z nich warkocz,wykładamy  blaszkę papierem do pieczenia i odstawiamy przyszłą chałkę ponownie do wyrośnięcia przez 30min
  7. Smarujemy ciasto mlekiem i wkładamy do piekarnika na 180C , 30-40min
  8. po upieczeniu można chałkę przyozdobić niebieską galaretką , posypać cukrem pudrem i rozrobionym z cukrem pudrem , wodą czarnym barwnikiem spożywczym poplamić wg upodobań 



 http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/halloween-2012#


Komentarze

Popularne posty