Chałka dyniowa "z pleśnią" na halloween

 Składniki:
Taka ilość ciasta starcza na 2 duże chałki lub chałkę , ciasto i 4 muffiny :)

  • 3 szklanki mąki chlebowej
  • 2,5 mąki tortowej
  • 0,5 szklanki zmielonych migdałów
  • 4 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 szklanka  ciepłego purre z dyni
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki masła
  • 1 i 1/3 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • glazura - mleko

 Wykonanie:

  1. W misce mieszamy drożdże , cukier i wodę>czekamy do rozpuszczenia
  2. jajka , purre, roztopione ciepłe masło ,ekstrakt i sól dodajemy do rozczynu drożdżowego i mieszamy.
  3. dodajemy zmielone migdały i mąkę powoli mieszając aż do uzyskania gładkiej(na ile pozwoli dynia) masy.
  4. Odstawiamy ciasto w naoliwionej misce na ok 1-1,5h do podwojenia swojej objętości
  5. Ciasto  (w moim przypadku) rozdzielamy na jedną dużą kulę , mniejsza i malutką.
  6. Z największej kuli robimy chałkę którą rozdzielamy na 3 części i pleciemy z nich warkocz,wykładamy  blaszkę papierem do pieczenia i odstawiamy przyszłą chałkę ponownie do wyrośnięcia przez 30min
  7. Smarujemy ciasto mlekiem i wkładamy do piekarnika na 180C , 30-40min
  8. po upieczeniu można chałkę przyozdobić niebieską galaretką , posypać cukrem pudrem i rozrobionym z cukrem pudrem , wodą czarnym barwnikiem spożywczym poplamić wg upodobań 



 http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/halloween-2012#


Popularne posty