Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Ciasto czekoladowe love


Składniki:
  • 6 jaj
  • 250g gorzkiej czekolady
  • 150g mlecznej czekolady
  • 250g masła
  • 100g cukru drobnego
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta sody





Przygotowanie:
 1. Na wolnym ogniu (w kąpieli wodnej rozpuszczamy) czekoladę z masłem 


 2. Przestudzić , dodać żółtka , mąkę , proszek > wymieszać

 3. Białka ubić na sztywno po czym powoli dodać cukier . Delikatnie mieszając dodać białka do masy czekoladowej , Wylać masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia . Najlepiej tortownica o średnicy 28cm. Moja była za niska więc dorobiłam muffinek .


 4. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 25-35 minut. Nie zaglądamy za często inaczej ciasto opadnie. Po upieczeniu skórka powinna być chrupiąca a ciasto wilgotne i ciężkie. Bardzo słodkie można podać z ubitą śmietaną 30% bez cukru lub świeżą podgotowaną żurawina jest lekko kwaskowa i świetnie komponuję się z czekoladą Pysznego :)


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty