Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Sałatka brokułowa z szynka szwardzwaldzką


Składniki :
  • 1 brokuł
  •  spora garść słonecznika
  • opakowanie szynki Szwardzwaldzkiej
  • 1 mały kabanos
  • pieprz
  • przyprawy ziołwe
  • 2 łyżki oliwy
Wykonanie:
Szynkę rozkładamy na małej blaszce tak aby rogi nie stykały się ze sobą . zasypujemy to słonecznikiem i polewamy oliwą . Dodajemy przyprawy np: śródziemnomorską  klik , pieprz. Nie solimy szynka jest wystarczająco słona. Wkładamy do piekarnika na 200C 
(ok. 10 min do zrumienienia szynki). Nóżkę brokuła odcinamy i obieramy ze skórki , całość kroimy .Szynę i kabanosa siekamy w małe kawałki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku.





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty