Przetwory dynia , imbir , jabłko , żurawina

Przygotowanie :

Dynia , jabłka , imbir :
Tyle dyni ile macie siekacie na drobna kosteczkę i gotujecie z odrobiną wody aż się rozpadnie wtedy dodajemy jabłka taką samą ilość jak dyni. Dodajemy cukier wg uznania można bez i później przyprawiać albo od razu. Do musu można dodać startego imbiru na koniec lub cynamonu wtedy będziemy mieć gotową masę do zapiekanki lub ciast.
Żurawina:
1kg świeżej umytej żurawiny gotujemy pzez ok20 min po czym dodajemy cukru lub zostawiamy samą jako sos do mięsa , wekujemy.
Żurawinę można oczywiście łączyć z dynią jak i jabłkiem .


Wekowanie:
gorące przetwory wlewamy do umytych słoików (pamiętajcie o uprzednim sparowaniu słoików z wieczkami) zakręcamy i odwracamy na druga stronę. Duży gar wykładamy warstwą gazety lub papieru ostygnięte słoiki kładziemy do gara i zalewamy wodą  ok 1/2 . Gotujemy ok godziny sprawdzając czy wieczko wklęsło się.

Popularne posty