Pierniczki bożonarodzeniowe na 2 sposoby długo dojrzewające

Jedne były pieczone 1,5tyg a drugie 3dni przed świętami z tego samego ciasta. Po świętach zdam pełna relacje.
 Oczywiście o pierniczkachCiasto na pierniczki, by było idealne należy zacząć przygotowywać już kilka tygodni przed Świętami. Jeśli jednak, dopiero teraz zapragnęłaś upiec bożonarodzeniowe pierniczki nic straconego. Nawet jeśli ich smak nie będzie w pełni idealny

Składniki:



  • 1kg maki
  • 1/2 kg miodu
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • kostka masła(250 gr)
  • 3 jajka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 przyprawy do piernika
  • imbir
Wykonanie:
Mąkę, cukier puder, proszek i przyprawę do piernika przesiać. Wymieszać suche składniki, następnie dodać jajka, roztopione masło i miód. Po wymieszaniu wszystkich składników zagnieść ciasto (będzie się kleiło, jednak nie należy dodawać mąki). Odstawić na noc.
  Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na oprószonym  mąką blacie. Rozwałkować na grubość 4 mm (nie mniej, inaczej ciastka będą się rozpadać).  Wykroić pierniczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 7-12 min. w temp. 180°C .Resztę ciasta odstawić na 1-2 tyg i piec 3 dni przed świętami wtedy pierniczki wałkujemy na grubość ok 1 cm i pieczemy 15-20 min będą miękkie i pyszne.
TIP: Jeżeli chcemy miękkie pierniczki a robimy je na ostatnia chwilę można do pudełka wsadzić połówkę jabłka powoduje ono miękniecie ciasteczek . Pamiętajmy aby codziennie zaglądać do ciastek i wymieniać jabłka po lekkim wysuszeniu .Mi z całości wyszło ok 200 pierniczków i domek który jutro składam :)





Popularne posty