Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Pierniczki bożonarodzeniowe na 2 sposoby długo dojrzewające

Jedne były pieczone 1,5tyg a drugie 3dni przed świętami z tego samego ciasta. Po świętach zdam pełna relacje.
 Oczywiście o pierniczkachCiasto na pierniczki, by było idealne należy zacząć przygotowywać już kilka tygodni przed Świętami. Jeśli jednak, dopiero teraz zapragnęłaś upiec bożonarodzeniowe pierniczki nic straconego. Nawet jeśli ich smak nie będzie w pełni idealny

Składniki:



  • 1kg maki
  • 1/2 kg miodu
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • kostka masła(250 gr)
  • 3 jajka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 przyprawy do piernika
  • imbir
Wykonanie:
Mąkę, cukier puder, proszek i przyprawę do piernika przesiać. Wymieszać suche składniki, następnie dodać jajka, roztopione masło i miód. Po wymieszaniu wszystkich składników zagnieść ciasto (będzie się kleiło, jednak nie należy dodawać mąki). Odstawić na noc.
  Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na oprószonym  mąką blacie. Rozwałkować na grubość 4 mm (nie mniej, inaczej ciastka będą się rozpadać).  Wykroić pierniczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 7-12 min. w temp. 180°C .Resztę ciasta odstawić na 1-2 tyg i piec 3 dni przed świętami wtedy pierniczki wałkujemy na grubość ok 1 cm i pieczemy 15-20 min będą miękkie i pyszne.
TIP: Jeżeli chcemy miękkie pierniczki a robimy je na ostatnia chwilę można do pudełka wsadzić połówkę jabłka powoduje ono miękniecie ciasteczek . Pamiętajmy aby codziennie zaglądać do ciastek i wymieniać jabłka po lekkim wysuszeniu .Mi z całości wyszło ok 200 pierniczków i domek który jutro składam :)





Komentarze

  1. Uwielbiam :)

    Zapraszam na konkurs z PRYMAT : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/11/konkurs-z-firma-prymat-edycja-swiateczna.html Wystarczy podać przepis na danie świąteczne, obojętnie jakie z użyciem przypraw PRYMAT ;)

    Wesołych Świąt !

    OdpowiedzUsuń
  2. Używam tych lukrowych pisaków- jak je dobrze rozgrzeję, to są całkiem w porządku, gwazdki też w tym roku do mnie trafiły, a dodatkowo z tej samej serii- złote perełki. Za do widzę śnieżynki, których ja nigdzie nie mogłam dostać, zazdroszczę ;<

    OdpowiedzUsuń
  3. W tesco były a i jeszcze mam żelowe pisaki z brokatem świetne są i łatwo się je aplikuję :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty