Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Zdrowe Ciasteczka z makiem i jabłkiem na śniadanie i przekąskę

Składniki:

  • pół szklanki słonecznika
  • szklanka namoczonych płatków owsianych
  • pół szklanki posiekanej żurawiny
  • pół szklanki posiekanego ananasa
  • 2 jajka
  • mus jabłkowy 1 szklanka
  • mak pół puszki (bakalland)
  • siemię lniane 1 łyżka
  • zarodki pszenne 5 łyżek
  • 1 czubata łyżka mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżeczki miodu
Wykonanie:

  1. Słonecznik mieszamy z posiekaną żurawiną, ananasem , 2 żółtkami oraz cukrem i miodem.
  2. Płatki zalewamy kilkoma łyżkami gorącej wody po napęcznieniu wylewamy resztkę wody , studzimy i dodajemy do mieszanki razem z ostudzonym musem jabłkowym i makiem.
  3. Ubijamy białka na sztywno w międzyczasie dodajemy siemię ,zarodki oraz mąkę taką ilość żeby masa stawiała delikatny opór, dodajemy białka.
  4. rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w małe batoniki lub rozkładamy duży placek o grubości ok3cm.
  5. Pieczemy ok 40min w temp 170C sprawdzając co 15min czy nie są gotowe. Oczywiście batoniki wyjmujemy wcześniej niż placek. Zdrowe i pysznej przekąski ;)

  6. adres konkursu Embed_n4y2roi8wqlli63tj35xweqcy5vixazz

Komentarze

Popularne posty