Zdrowe Ciasteczka z makiem i jabłkiem na śniadanie i przekąskę

Składniki:

  • pół szklanki słonecznika
  • szklanka namoczonych płatków owsianych
  • pół szklanki posiekanej żurawiny
  • pół szklanki posiekanego ananasa
  • 2 jajka
  • mus jabłkowy 1 szklanka
  • mak pół puszki (bakalland)
  • siemię lniane 1 łyżka
  • zarodki pszenne 5 łyżek
  • 1 czubata łyżka mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżeczki miodu
Wykonanie:

  1. Słonecznik mieszamy z posiekaną żurawiną, ananasem , 2 żółtkami oraz cukrem i miodem.
  2. Płatki zalewamy kilkoma łyżkami gorącej wody po napęcznieniu wylewamy resztkę wody , studzimy i dodajemy do mieszanki razem z ostudzonym musem jabłkowym i makiem.
  3. Ubijamy białka na sztywno w międzyczasie dodajemy siemię ,zarodki oraz mąkę taką ilość żeby masa stawiała delikatny opór, dodajemy białka.
  4. rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w małe batoniki lub rozkładamy duży placek o grubości ok3cm.
  5. Pieczemy ok 40min w temp 170C sprawdzając co 15min czy nie są gotowe. Oczywiście batoniki wyjmujemy wcześniej niż placek. Zdrowe i pysznej przekąski ;)

  6. adres konkursu Embed_n4y2roi8wqlli63tj35xweqcy5vixazz

Popularne posty