Ostre gofry - słodkie gofry

 -



Gofry , gofery jak kto woli ja lubię wersje na słodko z dodatkiem cukru pudru , śmietany lub soku z malin. Niektórzy wolą tylko na ostro-słono z sosem serowo-czosnkowym.

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła roślinnego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Na słodkie:

  • 2 łyżki cukru
  • dodatki - śmietana 30% , cukier puder ,sok z malin
Na ostre:

  • sól
  • pieprz cayenne 
  • oregano
dodatki na sos:
  • 3 plasterki żółtego sera
  • ząbek czosnku
  • śmietana 12% lub jogurt naturalny
  • 1 pomidor suszony

Wykonanie:

Do miski wbić białka ubić na sztywno z solą. Masło rozpuścić, zostawić do ostygnięcia, pozostałe składniki połączyć i wymieszać na jednolita masę dodać masło, przyprawy . Wymieszać delikatnie z białkami. Masę należy wlewać do rozgrzanej gofrownicy tak aby zakryła dno. Pieczemy ok 10-15min. Otwieramy maszynkę dwa razy żeby gofry odparowały i stały się bardziej chrupiące . Czynność powtarzamy z odstępami 2min aby gofrownica nagrzała się ponownie.
Sos serowo-czosnkowy :
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze, próbujemy smaku, doprawiamy wg uznania, mogą to być zioła np: oregano, tymianek, majeranek, kolendra. I podajemy z goframi



Popularne posty