Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Risotto Polonia czyli ryż w sosie kremowym z czosnkiem

Ostatnio z braku światła dziennego muszę się gimnastykować z oświetleniem , które i tak wygląda jak wygląda do tego aparat uwielbiający wszystko zamieniać w zdechły żółty kolor mimo zabawy ustawieniami ;/ No ale mam nadzieję , że potrawę ocenicie wg kubków smakowych a nie zdjęć :D
Bo wyszła zadziwiająco kremowa i aromatyczna.
czas wykonania nie więcej niż 30 min


Składniki:
  • 2 torebki ryżu z warzywami suszonymi
  • 1 czerwona cebula
  • warzywa suszone SyS
  • pół serka topionego
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 ząbki czosnku*
  • ok 0,5 litra wody**
  • pieprz
  • plasterek sera żółtego
  • pół kremówki 30%
  • opcjonalnie żółtko , jajko
  • łyżka masła
Wykonanie :
Cebule kroimy w drobną kostkę , masło rozpuszczamy na patelni i na małym ogniu zaczynamy podsmażać cebulę w tym czasie na sitko wysypujemy ryż z torebek i płuczemy go przez chwilę .
   Wrzucamy na patelnię lekko odsączony po 2 minutach dokładamy kostkę rosołową i czekamy do rozpuszczenia , wtedy dolewamy szklankę wody i kremówkę . Nie przykrywamy , mieszamy lekko łyżką żeby nie zniszczyć ziaren ryżu , czekamy do wchłonięcia. Dodajemy serek topiony i dolewamy kolejną szklankę wody , czynność z wodą powtarzamy ok 3 razy aż do miękkości ryżu. Pamiętajcie risotto ma być w lekkim sosie kremowym więc nie czekajmy do całkowitego chłonięcia wody. Na koniec dekorujemy je płatkami czosnkowymi* , jajkiem i serem lub parmezanem. Smacznego 



* czosnek kroimy w plasterki smarujemy oliwą i wkładamy na 30-40 sec do mikrofali lub delikatnie prażymy na patelni . Taki czosnek można posoli dodać ziół i zalać oliwą odstawić do lodówki na tydzień.
** zamiast wody i kostki możemy użyć bulionu z kury lub warzyw.






Komentarze

  1. ooo tak ! obiad na niedzielę albo i wcześniej!
    u mnie dziś była pikantna zupa porowo ziemniaczana <3 pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oooo podaj przepis :D Pory są super :D Zrób wcześniej to tylko 30min :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty