Risotto Polonia czyli ryż w sosie kremowym z czosnkiem

Ostatnio z braku światła dziennego muszę się gimnastykować z oświetleniem , które i tak wygląda jak wygląda do tego aparat uwielbiający wszystko zamieniać w zdechły żółty kolor mimo zabawy ustawieniami ;/ No ale mam nadzieję , że potrawę ocenicie wg kubków smakowych a nie zdjęć :D
Bo wyszła zadziwiająco kremowa i aromatyczna.
czas wykonania nie więcej niż 30 min


Składniki:
  • 2 torebki ryżu z warzywami suszonymi
  • 1 czerwona cebula
  • warzywa suszone SyS
  • pół serka topionego
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 ząbki czosnku*
  • ok 0,5 litra wody**
  • pieprz
  • plasterek sera żółtego
  • pół kremówki 30%
  • opcjonalnie żółtko , jajko
  • łyżka masła
Wykonanie :
Cebule kroimy w drobną kostkę , masło rozpuszczamy na patelni i na małym ogniu zaczynamy podsmażać cebulę w tym czasie na sitko wysypujemy ryż z torebek i płuczemy go przez chwilę .
   Wrzucamy na patelnię lekko odsączony po 2 minutach dokładamy kostkę rosołową i czekamy do rozpuszczenia , wtedy dolewamy szklankę wody i kremówkę . Nie przykrywamy , mieszamy lekko łyżką żeby nie zniszczyć ziaren ryżu , czekamy do wchłonięcia. Dodajemy serek topiony i dolewamy kolejną szklankę wody , czynność z wodą powtarzamy ok 3 razy aż do miękkości ryżu. Pamiętajcie risotto ma być w lekkim sosie kremowym więc nie czekajmy do całkowitego chłonięcia wody. Na koniec dekorujemy je płatkami czosnkowymi* , jajkiem i serem lub parmezanem. Smacznego 



* czosnek kroimy w plasterki smarujemy oliwą i wkładamy na 30-40 sec do mikrofali lub delikatnie prażymy na patelni . Taki czosnek można posoli dodać ziół i zalać oliwą odstawić do lodówki na tydzień.
** zamiast wody i kostki możemy użyć bulionu z kury lub warzyw.






Popularne posty