Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Masa maślana + smak kawowy


  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 kg masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki spirytusu 
+ 5 łyżek sypanej kawy , 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej


Przygotowanie:
jajka z cukrem ubijamy na parze tak jak biszkopt.
"W dużym garnku gotujemy wodę kładziemy na niego drugi garnek i po 1 min zdejmujemy z ognia(żeby garnki się nie  zassały oddzielamy je ściereczką lub papierowym ręcznikiem).
Jajka wybijamy najpierw do miseczki inaczej zrobi nam się jajecznica. Wlewamy do garnka jajka i od razu miksujemy , dodajemy cały cukier i miksujemy aż do uzyskania białej konsystencji" . Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki aby zmiękło
i rozbijamy mikserem. 
Po ubiciu jajek  nalewamy masę do masła powoli, aby przez różnicę temperatur się nie zważyła(mikser na wolnych obrotach) dalej ubijamy masę aż zrobi się lekko biała i puszysta.  Dolewamy soku z cytryny , spirytusu + wsypujemy kawę i dalej miksujemy w pomiędzy czasie rozpuszczamy kawę w łyżce wody i wlewamy schodzoną do masy. Możemy dodać więcej soku z cytryny lub alkoholu jeśli nie mamy pod ręką spirytusu wódki można dolać nawet koło 100 ml. 

 masa z kawą po ubiciu
 masa maślana po ubiciu


Komentarze

  1. Nie przepadam za kremami maślanymi, ale takiego jeszcze nie robiłam - muszę spróbować, bo może zmienię zdanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jezeli do masy doda się cytryny i alkoholu po dłuzszym ubijaniu robi się puszek a nie zmiksowane masło:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty