Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Sałaka z marynowaną rzodiewką daikon i mixem sałat

Daikon jest Japońską rzodkiewką białą u nas występuję o długości około  40-50 cm  natomiast w Japonii( Nihogo ) osiąga nawet wagę 45 kilogramów. Nazwa daikon oznacza w wolnym tłumaczeniu Wielki , duży . Te rzodkwie nie są zmutowane w innych krajach wykopuję się je po prostu wcześniej ze względu na niemożność zjedzenia 45 kg daikon na raz. Natomiast Japończycy znaleźli na to sposób i ją zamarynowali w niezwykle aromatycznej i intensywnej  zalewie słodko-słonej w której czuć nadal prawdziwy smak rzodkwi . W Polsce możemy ją dostać w kolorze żółtym cena jest śmieszna bo za 500 g płacimy 9 zł na allegro lub ok 6 zł za 250 g jeśli boimy się , że nam nie zasmakuję .
Zastosowanie to chyba sałatki i jako dodatek zamiast innych kiszonych produktów .
Smak zalewy jest trochę podobny do tej którą robi się do gruszek lub dyni. Latem to przetestuję :)

Składniki:

  • Opakowanie miksu sałat
  • 1 średni pomidor
  • 100 g rzodkwi
  • olej rydzowy




Przygotowanie:


Pomidora nacinamy i zalewamy gorąca wodą po 30 sekundach wyjmujemy zalewamy zimną woda i obieramy ze skórki. Rzodkiew odsączmy z marynaty i kroimy w 3 cm słupki. Miks wsypujemy  do miski zalewamy oliwa , mieszamy i dodajemy pomidora oraz rzodkiew. Smacznego :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty