Słodkie orzeszki i migdały w karmelu na szybko


  • garść orzechów włoskich
  • garść migdałów w płatkach
  • 1,5 łyżki cukru trzcinowego 
  • opcjonalnie olej z prażonych orzechów włoskich (z Lidla) *
  • lub olej rzepakowy łyżeczka

Wykonanie wlewamy olej na patelnie , wsypujemy orzechy na małym ogniu prażymy ok 1 min do lekkiego zrumienienia. Wsypujemy cukier i nadal na małym ogniu czekamy ok 30 sekund do roztopienia cukru mieszamy razem z orzechami , wysypujemy na papier do pieczenia i rozdzielamy gotową mieszankę. Używamy jako posypki do deserów , tortów lub jako przekąska na szybko . Ilość może być zwiększana w tych samych proporcjach ew można dodać więcej cukru i posypać cynamonem :) 
Dobranoc

Ps- zapraszam na akcje hamburgerową po prawej stronie znajduje się banerek :)



  • *Olej bardzo orzechowy idealny do sałatek i chleba

Popularne posty