Omlet ze szpinakiem i Ricottą z pikantnym kwiatem


  • 1 jajko
  • mąka kukurydziana
  • mleko
  • świeży szpinak
  • sól
  • zioła śródziemnomorskie
  • 2 łyżki ricotty
  • 3 plasterki szynki z indyka
  • ćwikła
  • opcjonalnie marynata w stylu Tajskim z tao tao





Wykonanie:
ok 4-5 łyżek mąki kukurydzianej podgrzewamy z 1/4 szklanki mleka w mikrofali (mąka szybciej spęcznieje ok 20 sec ) po przestygnięciu dodajemy mieszankę do jajka , roztrzepujemy , przyprawiamy. 2 plasterki szynki kroimy w paski i wrzucamy na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu. Wlewamy równomiernie mieszankę ,po 30 sec kładziemy liście szpinaku , przykrywamy patelnię pokrywką na 30
sec(mały ogień). Odwracamy lub przerzucamy omlet na druga  stronę po 5-8 sec przekładamy placek na talerz smarujemy ricottą polewamy sosem składamy na pół. Plasterek rozkrojonej szynki od środka skręcamy w kwiatek przystrajamy szpinakiem i w kwiatek wkładamy ćwikłę .









Popularne posty