Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Śniadanie ekspresowe z Belvitą (orzechowo-miodowe)





Hasło na dziś "sycące i zdrowe"






  • 4 ciasteczka Belvita
  • 4 łyżeczki"milandia" jogurt naturalny z serkiem mascarpone 
  • 1,5 łyżeczki masła orzechowego najlepiej felix
  • 1 łyżeczka miodu
  • ok 5 orzechów laskowych
  • 1 winogrono ;]
  • 4-5 sztuk żurawiny
kawa:
  • 2 łyżeczki "Inki"
  • 50 ml mleka
  • pół kubka wrzątku
  • opcjonalnie cukier , miód i dekoracja
Jabłuszka :
  • 1 średnia jabłko
  • pół łyżeczki miodu i cukru brązowego 
  • łyżka soku z cytryny
  • garstka ciastek owsianych



Przygotowanie:

Nastawiamy wodę na kawę w tym czasie mieszamy serek z masłem orzechowym i płynnym miodem , smarujemy ciasteczka i dekorujemy posiekanym orzechami oraz żurawiną. Jabłko myjemy dokładnie kroimy na cząstki skrapiamy duża ilością cytryny , Nasypujemy inki do kubka zalewamy wrzątkiem.
Jabłka rozkładamy na dnie rondelka podgrzewamy ok 15 sec dodajemy cukier i miód po ok 30-40 sec kiedy brzegi owocu zaczną robić się przeźroczyste zdejmujemy z ognia i przekładamy do miseczki wrzucamy drugą partie i dodajemy płatków owsianych lub otrąb mieszamy chwilkę i przekładamy do naczynia. Ja ubijam mleko specjalnym przyrządem lub pójść na łatwiznę i ubić trochę 30% śmietanki mikserem. Żeby mleko się ubiło potrzebujemy aby było letnie i 3,2% tłuszczu bo 1,5% szybko traci "bąbelki". Wykonanie to ok 10 min najwięcej czasu zajmuję ubicie śmietanki. A jako , że nikt rano nie ma raczej ochoty stać przy garnkach to śniadanie jest bardzo sycące ma dużo błonnika , węglowodanów , tłuszczy a inka jest lepsza niż zwykła kawa dla żołądka więc ... Zycze udanego dnia z moim szybkim śniadaniem:)





Komentarze

  1. pozdrawiam serdecznie, fajny blog a profilowe śliczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Śniadanko bardzo fajne, i zdrowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam wszystkie składniki akurat, robię !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje serdecznie to bardzo miłe ^^ Mam nadzieje , że smakowało :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty