Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

III MAGGIczne przekąski w 4 wersjach o smaku pizzy


Na imprezę jak znalazł 5 różnych wersji jedno ciasto i sos a sukces murowany! W skład wchodzą:


  1. roll dog
  2. mini pizzerki
  3. pizza muffin
  4. mini calzone
  5. pizza minimum 
Od jakiegoś czasu bardzo spodobało mi sie eksperymentowanie z mąką kukurydzianą , która ma wiele ciekawych i smacznych zastosowań. A ciasto na pizze z jej dodatkiem bardziej się rwie , ma ładny kolor i jest chrupiące:) Więc zaczynamy pichcić! Łyżki w dłoń! Czas potrzebny do realizacji ok 1-2 godzin zależy od waszej szybkości i czy chcecie aby ciasto wyrosło. Porcje na gości ok 7-8 osób.


Składniki na zaczyn:
  • 14g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
Składniki na ciasto:
  • 2 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej ok 170-180g
  • 200 ml mleka
  • 100ml wody gazowanej
  • lubczyk świeży ja użyłam 8 średnich liści
  • duża szczypta soli
  • 2 jajka
Składniki na sos i dodatki :

  • 12 plastrów salami
  • 4 plastry szynki Swacrwaldzkiej
  • 7-8 plasterków szynki najepiej drobiowej
  • pół bakłażana 
  • pół puszki kukurydzy
  • pomidory w puszce
  • maggi w płynie
  • pieprz
  • zioła do kuchni włoskiej
  • świeæa bazylia
  • mozzarella kuleczki
  • żóty ser
  • olej
  • małe krótkie kabanosy

Wykonanie:
W dużej misce rozrabiamy rozczyn i zostawiamy na ok 15minut. Po tym czasie dolewamy mleka , wody ,wbijamy jajko . Najpierw dodajemy mąkę kukurydzianą potem pszenną , ciasto wyrabiamy i zostawiamy na 15-30min w tym czasie kroimy składniki na sos : salami , szynkę , bakłażana , podsmażamy , dodajemy pomidory , kukurydzę , przyprawy. W tym wypadku maggi zastępuję nam sól. I gotujemy sos ok 10minut aby nadmiar wody odparował. Możemy dodać pół łyżeczki mąki rozrobionej z wodą aby sos zgęstniał  odrobinę a my nie będziemy się martwić wypływającym sosem i mokrym zakalcowatym ciastem. Kiedy ciasto odrobine podrośnie przystępujemy do wycinania wzorów;




  • Roll dogi:
Z rozwałkowanego na ok 3-4mm ciasta, foremką w kształcie serca (lub prostokąt 5x8cm) wycinamy 6 serduszek nakładamy po łyżeczce sosu wkładamy kabanosa, kawałek mozzarelli i zawijamy , Kładziemy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową wysmarowaną odrobiną oleju . Rollo smarujemy mieszanką zrobioną z jajka , łyżeczki maggi , oliwy  oraz ziół włoskich pieczemy 20minut. w temperaturze 180C


  • Mini pizzerki:
Z ciasta rozwałkowanego na 2-3mm wycinamy małe krążki , rozkładamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową wysmarowanej olejem i smarujemy mieszanką zrobioną z jajka , łyżeczki maggi łyżeczki, oliwy  oraz ziół włoskich. Podpiekamy je 5minut w 180C poczym nakładamy po łyżeczce sosu i kawałku szynki szwarcwaldzkiej pieczemy jeszcze 15minut. Jedną minutę przed wyjęciem ciasteczek posypujemy pizzerki drobno startym serem lub parmezanem.

  • Mini calzone
 z ciasta wykrawamy kółka o średnicy ok 5cm na środku kładziemy  sos lub kawałki żółtego sera zawinięte w szynkę szwardzwaldzką skropioną maggi. sklejamy boki. Smarujemy mieszanką zrobioną z jajka , łyżeczki maggi łyżeczki, oliwy  oraz ziół włoskich pieczemy 20minut. w temperaturze 180 C. Jedną minutę przed wyjęciem ciasteczek posypujemy pizzerki drobno startym serem lub parmezanem.



  • Pizza muffin 
Z ciasta rozwałkowanego na 5bmm wykrawam "kwiatki" . smaruję oliwą blaszkę muffinkową i wykładam otwory ciastem które podpiekam 5bminut w piekarniku nastawionym na 180C. Do podpieczonych muffinek nakładam sos i wciskam w środek po jednej mozzarellce. Przykrywam ciastem wykrojonym w gwiazdki , smaruje mieszanką jak wyżej i piekę jeszcze 15 minut.






Smacznego.

Komentarze

  1. jeju jakie ty masz super pomysły - idealne dla mnie bo szybkie, tanie i proste!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z nudów różne rzeczy przychodzą do głowy ^^ A pizzerki kiedyś w mniejszej wersji były w "Rarytasie" naszej stargardzkiej piekarni ciasteczek pamietasz? Te wszystkie trójkąciki z makiem itp?:)

      Usuń
    2. faktycznie! pysznosci do piwka to były!

      Usuń
  2. yum ;D

    xoxo
    Urszula
    www.fashfab.blogspot.com

    Obserwujemy?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty