Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Klopsiki prawie orientalne z Ryżem firmy SyS i sosem śmietanowym garam masala

Pomysł totalnie przypadkowy , przygotowany z tego co znalazłam w lodówce no i bardzo dobrego i chudego mięsa z kurczaka zawierającego "97% mięsa z piersi kurczaka" Co do firmy SyS jakiś czas temu wygrałam w konkursie u http://www.kucharzytrzech.blogspot.com/2013/01/dzien-babci-i-losowanie.html . Nie miałam czasu do tej pory przetestować dla siebie tych produktów ale wreszcie mi się udało! W tym wpisie użyłam "ryżu z szpinakiem" który okazał się naprawdę rewelacyjny a szpinak nie jest jakimś aromatem tylko intensywnie pachnącym prawdziwym zielskiem:) Niedługo wrzucę wpisy na barszcz czerwony z suszonymi burakami , kapuśniak i warzywa suszone "włoszczyznę" której już używałam w moim risotto  . Nie recenzuje tej firmy dlatego , że dostałem jej produkty ani żeby się załapać do dalaszego testowania , tylko dlatego, bo to naturalne jedzenie , które ma prawdziwy aromat i jest świetne dla zabieganych ludzi oraz zapominalskich :) Więc warto spróbować polecam! danie dla 4 osób , wykonanie ok 1h  pulpeciki starczą na 2 dni posiłków


Składniki na klopsy :

  • 2 marchewki ok 240g
  • cebula ok 150g
  • 500 g kurczaka mielonego
  • grzybki mun na oko około garści
  • jajko
  • 6-8 łyżek bułki tartej
  • pęczek pietruszki
  • 2 łyżki pestek dyni
  • kolendra , curry , sól , pieprz cayenne 
  • masło
Składniki na sos:
  • duża śmietana 18%
  • 3-4 łyżki maki pszennej
  • garam masala , pieprz
  • połowa wywaru z klopsików



 grzyby mun
 kolendra


gotowa bardzo aromatyczna i kolorowa mieszanka







Przygotowanie:

Marchewkę z cebulą mielimy lub ścieramy na drobnych oczkach , grzybki zalewamy wrzątkiem i po ok 5 minutach siekamy nie odsączając ich za bardzo. Mieszamy razem z mięsem , jajkiem , posiekaną drobno pietruszką , dodajemy przyprawy , ok 1-2 łyżki curry a resztę wg uznania , kolendrę rozgniatamy. mieszamy i dodajemy stopniowo bułki tartej aż do uzyskania dość zwartej konsystencji. Bierzemy miskę z zimna wodą i formujemy małe pulpeciki smażymy na maśle do zrumienienia ok 1 min z każdej strony i wrzucamy do osolonej wody z groszem i curry. Gotujemy ok 30 min. Połowę wywaru zlewamy do rondelka dodajemy śmietany z mąką przyprawiamy , gotujemy do zgęstnienia sosu. W miedzy czasie gotujemy ryż ze szpinakiem wg zaleceń na opakowaniu od producenta. Podajemy udekorowane świeżą pietruszką z ryżem uformowanym w szklance którą uprzednio smarujemy odrobiną masła. Ja nie miałam czasu niestety na dekoracje ale pulpeciki zostały zjedzone bardzo szybko. Smacznego

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty