Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

MAGGIczna zapiekanka z kurczakiem i świeżymi warzywami

Na dworze nie ładnie więc spróbujmy ją odtworzyć w kuchni kolorową i pyszną zapiekanką z kultową przyprawą w płynie Maggi.




Składniki:

  • opakowanie  makaronu penne 
  • 2 dojrzałe pomidory
  • pół opakowania mrożonego groszku
  • 2 średnie marchewki
  • mieszanka twardych serów w torebce
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz , zioła śródziemnomorskie
  • Maggi
  • 4 filety z kurczaka
  • ok 150ml bulionu z kostki
Składniki na beszamel:
  • czubata łyżka masła
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka czyli 250ml

Wykoanie:
Kurczaka kroimy w drobną kostkę , wrzucamy do rozgrzanego garnka z rozpuszczonym masłem po około minucie podlewamy go 100ml wody i dodajemy przypraw , zamiast soli używam maggi.Marchewki obieram i kroję w malutką kosteczkę aby szybko zmiękła . Mięso z marchewką dusimy ok 10-15min pod przykryciem , na ok 1,2min przed wyłączeniem dodaję groszku i gotuję bez przykrywki. W między czasie gotuje makaron w osolonej wodzie , odcedzam go ok 2-3min przed stanem "aldente" i mieszam razem z wczesniej przygotowanym kurczakiem i warzywami .Przekładam całość do naczynia żaroodpornego     wysmarowanego odrobiną masła (dlatego ponieważ chce osiągnąć lekko maślany smak potrawy wymieszany ze słonawo ,lubczykowym smakiem przyprawy w płynie). Nacinam pomidory od dołu na krzyż , i zalewam wrzątkiem na ok1minutę. Kiedy skóra zacznie sie na rogach delikatnie rolowac wyciągamy pomidory wkłądamy do lodowatej wody i obieramy . Kroimy na 8 części, wkładamy do zapiekanki zalewamy bulionem(jeśli nie macie bulionu lub zamrożonych kostek można rozpuścić pół mięsnej kostki rosołowej w  150ml wrzątku). Teraz czas na beszamel. Na małej patelni lub w rondelku rozgrzewamy czubatą łyżke masła dodajemy czubatą łyżkę mąki pszennej po wymieszaniu dolewamy mleka i intensywnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy soli i pieprzu żeby beszamel był lekko ostry , dodatkowo sypiemy łyżkę serów.Całość wylewamy na zapiekankę i podpiekamy w mikrofali 10minut a w piekarniku 15min w 170C.  Dosmaczamy maggi , dekorujemy bazylią Zapiekanka jest bardzo lekka i delikatna w smaku a kolorowe warzywa sprawiaja , że dzień staje się bardziej pogodny :) Smacznego

Komentarze

  1. Kolorowa i apetyczna zapiekanka, w sam raz na wiosenne dni ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty