Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Sycąca zupa z kukurydzy ,ziemniaków z marchewką w dwóch wersjach

Wiosna pokazała się i spowodowała wybuch kolorów  w moim ogrodzie. Pierwszy grill za mną z fioletowymi lampkami oraz latarniami...Ale to jeszcze zostanie ulepszone i pokazane tutaj;) A no i coś co chciałam wam pokazać od dawna , czym się zajmuję i uczę rękodzieła a mianowicie LATARENKI drewniane wycinane laserowo. Wpadłam w zachwyt jeśli chodzi o możliwości tego maleństwa , serduszka , latarenki , ozdobne wzory i grawerowanie na specjalną okazję ! To coś czym się zajmuje poza gotowaniem i wielkimi zmianami w domu od piwnicy po strych i ogród :) TU TAJ możecie zajrzeć jeśli waz zainteresowałam i przestawiam 2 modele lampionów;)




Wracając do zupy dawno chodziło za mną coś intensywnego w smaku , codziennie zupa na obiad w moim domu musi być ale ile tych warzywnych , pomidorowych ,szybkich zup można jeść? Jest na to rozwiązanie! Zupa kukurydziana skład dla 4-5 głodnych osób:) Wykonanie ok 50
min

Składniki: 1 i 2 wersja

  • 1/2 kilograma obranych surowych ziemniaków  / ugotowanych-podsmażonych  ziemniaków 
  • 150 g cebuli lub jedna b.duża
  • 2 puszki kukurydzy z zalewą
  • 4-5 plastry boczku lub szynki
  • szczypiorek
  • lubczyk (magii)
  • bulion warzywny , mrożony lub 2 kostki mięsne
  • sól , pieprz , kurkuma opcjonalnie cukier
Do musu marchewkowego: 1 i druga wersja
  • 2-3 średniej wielkości marchewki        / ścieramy 3-4 marchewki i dodajemy do zupy
  • pół szklanki wody
  • sól , przyprawa śródziemnomorska

Wykonanie:

Ziemniaki pokrojone w kostkę smażymy do zarumienienia ok 10 min dodajemy cebulę smażymy do zeszklenia. Wcześniej wrzucamy 2 kostki mięsne , mrożony bulion lub używamy zwykłego warzywnego wraz z warzywami. Zupę gotowałam ok w 3 litrach wywaru to zależy jak gęsty krem chcemy uzyskać można dodać mniej lub więcej wody nawet w trakcie gotowania. Wlewamy całą zawartość puszek z kukurydzą zalewa doda nam słodyczy. (Wbrew opinią różnych ludzi , że ta woda jest niezdrowa , to czym jest tak kukurydza kisząca się w niej pół roku na półce? ) Podsmażone ziemniaki i cebulę wrzucamy do wywaru , przyprawiamy . Gotujemy 20-30 min. Rozcieramy na krem malakserem . Marchew ścieramy na tarce i albo wrzucamy od razu do wywaru lub gotujemy w rondelku z małą ilością wody i przyprawami do uzyskania ciapki , którą dodatkowo rozcieramy. Zupę nalewamy do miseczek i dekorujemy musem marchewkowym , szczypiorkiem i lubczykiem. Smacznego:)


Komentarze

  1. Zupa wygląda obłędnie – zresztą tak jak większość Twoich dań już wiem, co w poniedziałek będzie na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zakupiłam się przede wsyztskim w pasztety, ogorki kiszone, pierogi i pyzy!:D
    No pewno- piwko trzeba spić!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to nieźle. Nie wiedziałam , że mamy jakies polskie pasztety specjalne?

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty