Sycąca zupa z kukurydzy ,ziemniaków z marchewką w dwóch wersjach

Wiosna pokazała się i spowodowała wybuch kolorów  w moim ogrodzie. Pierwszy grill za mną z fioletowymi lampkami oraz latarniami...Ale to jeszcze zostanie ulepszone i pokazane tutaj;) A no i coś co chciałam wam pokazać od dawna , czym się zajmuję i uczę rękodzieła a mianowicie LATARENKI drewniane wycinane laserowo. Wpadłam w zachwyt jeśli chodzi o możliwości tego maleństwa , serduszka , latarenki , ozdobne wzory i grawerowanie na specjalną okazję ! To coś czym się zajmuje poza gotowaniem i wielkimi zmianami w domu od piwnicy po strych i ogród :) TU TAJ możecie zajrzeć jeśli waz zainteresowałam i przestawiam 2 modele lampionów;)




Wracając do zupy dawno chodziło za mną coś intensywnego w smaku , codziennie zupa na obiad w moim domu musi być ale ile tych warzywnych , pomidorowych ,szybkich zup można jeść? Jest na to rozwiązanie! Zupa kukurydziana skład dla 4-5 głodnych osób:) Wykonanie ok 50
min

Składniki: 1 i 2 wersja

  • 1/2 kilograma obranych surowych ziemniaków  / ugotowanych-podsmażonych  ziemniaków 
  • 150 g cebuli lub jedna b.duża
  • 2 puszki kukurydzy z zalewą
  • 4-5 plastry boczku lub szynki
  • szczypiorek
  • lubczyk (magii)
  • bulion warzywny , mrożony lub 2 kostki mięsne
  • sól , pieprz , kurkuma opcjonalnie cukier
Do musu marchewkowego: 1 i druga wersja
  • 2-3 średniej wielkości marchewki        / ścieramy 3-4 marchewki i dodajemy do zupy
  • pół szklanki wody
  • sól , przyprawa śródziemnomorska

Wykonanie:

Ziemniaki pokrojone w kostkę smażymy do zarumienienia ok 10 min dodajemy cebulę smażymy do zeszklenia. Wcześniej wrzucamy 2 kostki mięsne , mrożony bulion lub używamy zwykłego warzywnego wraz z warzywami. Zupę gotowałam ok w 3 litrach wywaru to zależy jak gęsty krem chcemy uzyskać można dodać mniej lub więcej wody nawet w trakcie gotowania. Wlewamy całą zawartość puszek z kukurydzą zalewa doda nam słodyczy. (Wbrew opinią różnych ludzi , że ta woda jest niezdrowa , to czym jest tak kukurydza kisząca się w niej pół roku na półce? ) Podsmażone ziemniaki i cebulę wrzucamy do wywaru , przyprawiamy . Gotujemy 20-30 min. Rozcieramy na krem malakserem . Marchew ścieramy na tarce i albo wrzucamy od razu do wywaru lub gotujemy w rondelku z małą ilością wody i przyprawami do uzyskania ciapki , którą dodatkowo rozcieramy. Zupę nalewamy do miseczek i dekorujemy musem marchewkowym , szczypiorkiem i lubczykiem. Smacznego:)


Popularne posty