Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

30.000tysięcy

Kochani dziękuję wam bardzo za tyle wejść . Z każdym miesiącem widzę , że coś się rozkręca! Teraz będą targi rolne w Barzkowicach więc pewnie będę miała dużo dyni do przetworów i wypieków. Niedługo opiszę serie różnych tworów i przetworów z gruszek,borówek,malin itp :)

Komentarze

  1. tak tak tak przetworom mowie tak! ja włąsnie zamarynowalam sobie 3 skromne sloiczki papryki !:)) czekam na dobre dzemy!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty