Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Przetwory Dżem-konfitura z borówek


  • 500 g borówek (leśnych nie amerykańskich)
  • 100 ml wody (dla ciężko rozumujących "owda" to woda )
  • 3/4 szklanki cukru czyli ok 150g


Przygotowanie:

Borówki myjemy i wrzucamy do garnka z wodą. Gotujemy na malutkim ogniu przez 15 minut pod przykryciem (bo strzelają) Mieszamy aby nie przywarły do garnka. Po tym czasie dodajemy cukier i gotujemy kolejne 15-30 minut. Aby sok zgęstniał. Ja robię przetwory na najmniejszym palniku z podkładką metalową i tylko w teflonowych garnkach dzięi temu mam pewność iż przetwory się nie przypalą i będą pyrkotać w spokoju. Borówki leśne są bardziej cierpkie i kwaśne przez co potrzebują więcej cukru lecz możemy również zrobić je w wersji bardziej wytrawnej przeznaczonej do mięs. Dobra konystencja to taka , która po ostygnięciu zamienia się w delikatną galaretkę.

Komentarze

  1. Z borówek mmm ;) Podziel się ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam tylko słoiczki małe dwa ;/ A z chęcią bym się podzieliła

      Usuń
  2. Och, a u mnie wpis borówkowy czeka na lepsze czasy, tzn zdjęcia potrwa z borówkami:) Uwielbiam chodzić na borówki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mam jeden duzy słoik :D

    no i ofkors ita zachecam cie do brania udzialu w moim rozdaniu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mnie interesuje co to jest ta "owda" :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty