Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Tort cannelloni z mięsem mielonym i groszkiem

Składniki:


  • 750g mięsa mielonego
  • 2 duże cebule
  • 200g koncentratu pomidorowego
  • 2 świeże pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka konserwowego groszku
  • 200g pieczarek
  • 300 g żółtego sera
  • czubrica
  • czarnuszka
  • łyżka papryki słodkiej i ostrej
  • szczypta arabiaty
  • sól i pieprz
  • pomidory suszone z żurawiną


Na beszamel:

  • mleko
  • masło
  • mąka
  • kwiat gałki muszkatołowej
  • sól ,pieprz


Przygotowanie:


Mięso podsmażamy razem z drobno posiekanymi cebulami , przyprawiamy na ostro. Dodajemy koncentrat i sparzone pomidory .  Dodajemy posiekany czosnek , pieczarki oraz odcedzony groszek. Makaron gotujemy w osolonej wodzie ,tyle aby  nie stracił kształtu(ok 2minuty) W między czasie smarujemy tortownicę masłem , cannelloni przekrawamy na pół i umieszczamy w tortownicy pionowo. Dokładnie zalewamy sosem aby dostał się do każdego makaronu. Posypujemy tartym żółtym serem. Beszamel- 2 łyżki masłą rozpuszczamy w rondelu , dodajemy 2 łyżki mąki i po 20sec mieszania dolewamy po odrobinie mleka intensywnie mieszając. Przyprawiamy kwiatem muszkatołowym lub zwykłą gałką solą i pieprzem do smaku. Całośc zalewamy sosem i pieczemy w 170C  30minut Smaczego:)




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty