Tort cannelloni z mięsem mielonym i groszkiem

Składniki:


  • 750g mięsa mielonego
  • 2 duże cebule
  • 200g koncentratu pomidorowego
  • 2 świeże pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka konserwowego groszku
  • 200g pieczarek
  • 300 g żółtego sera
  • czubrica
  • czarnuszka
  • łyżka papryki słodkiej i ostrej
  • szczypta arabiaty
  • sól i pieprz
  • pomidory suszone z żurawiną


Na beszamel:

  • mleko
  • masło
  • mąka
  • kwiat gałki muszkatołowej
  • sól ,pieprz


Przygotowanie:


Mięso podsmażamy razem z drobno posiekanymi cebulami , przyprawiamy na ostro. Dodajemy koncentrat i sparzone pomidory .  Dodajemy posiekany czosnek , pieczarki oraz odcedzony groszek. Makaron gotujemy w osolonej wodzie ,tyle aby  nie stracił kształtu(ok 2minuty) W między czasie smarujemy tortownicę masłem , cannelloni przekrawamy na pół i umieszczamy w tortownicy pionowo. Dokładnie zalewamy sosem aby dostał się do każdego makaronu. Posypujemy tartym żółtym serem. Beszamel- 2 łyżki masłą rozpuszczamy w rondelu , dodajemy 2 łyżki mąki i po 20sec mieszania dolewamy po odrobinie mleka intensywnie mieszając. Przyprawiamy kwiatem muszkatołowym lub zwykłą gałką solą i pieprzem do smaku. Całośc zalewamy sosem i pieczemy w 170C  30minut Smaczego:)




Popularne posty