Przejdź do głównej zawartości

Tarta waniliowa pod chmurką z kremowej bezy

 I ostatnim finałowym deserem jest przepyszna tarta waniliowa rodem z amerykańskich filmów. Kruche ciasto, zapiekany krem custrad i rozpływająca się w ustach beza i chrupiącej skórce i środku niczym ptasie mleczko. Trochę o marce MONTE SANTI : Jak oni o sobie piszą ,,Wino Zachwyca i kusi zdecydowanym smakiem i aromatem świeżych owoców. W ustach okrągłe, aksamitne, kremowo-słodkie.  Doskonałe do deserów lub jako deser sam w sobie"  link do strony


Co ja sądzę o tym winie: Jest zdecydowanie owocowe, słodkie idealne kiedy mocno  schłodzone z odrobiną wody gazowanej i zmrożonych owoców. Na letnie popołudnia jak i wieczory, dla fanów słodkich smaków. Zaskakuję intensywnym rubinowo-różowym kolorem, przyjemne w smaku a butelka o ładnym eleganckim kształcie nie zdradza zaskakująco przystępnej ceny jaka waha się w granicach 20 zł.

No to zaczynam dopełniać nasz babski wieczór przy dobrym winie.







Składniki:

Na krem:


  • 2 żółtka 
  •  2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  •  1/2 laski wanilii 
  •  łyżka masła 
  •  2 szklanki mleka 
  •  5 kropli aromatu cytrynowego /łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka cukru
  • cukier waniliowy 


Na beze:


  • 4 białka 
  • 4 łyżki cukru 
  • posypka czekoladowa 
  • sól 


Na ciasto: 

  • 1 szklanka mąki pszennej
  •  żółtko 
  •  pół kostki margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka śmietany 18%/12%
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść płatków migdałowych
  1. Mąkę posiekaj z masłem, cukrem i proszkiem do pieczenia , dodaj żółtko oraz śmietanę i zagnieć ciasto tak aby jeszcze lekko lepiło się do rąk, uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą, włóż do lodówki na 30 min.
  2.  Wyjmij, ciastem wylep formę na tartę, nakłuj  gęsto widelcem całe ciasto, i wsadź na 20 minut do lodówki aby odpoczęło, posyp płatkami migdałów. Piecz około 15 minut w temperaturze 200 stopni. 
  3. Żółtka utrzyj z cukrem zwykłym i waniliowym, wymieszaj z mąką ziemniaczaną. 
  4. na małym ogniu zagotuj mleko z przekrojoną laską wanilii, zdejmij z ognia i powoli dodaj masę żółtkową, masło i aromat cytrynowy. 
  5. Całość podgrzewaj,na małym ogniu mieszając, aż krem zgęstnieje. Uważaj przy tym, by się nie zagotował bo wtedy stanie się rzadki.
  6. Krem wylej na ciasto i piecz 20 minut w temp. 180 stopni.
  7.   Ubij pianę z białek z odrobiną soli, wsyp cukier, ubijaj, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Wyłóż ją na ciasto i zapiekaj 30 minut w temperaturze 130 st. a potem 10 minut w 180st.  Zostaw jakiś czas po upieczeniu w piekarniku z patyczkiem włożonym w drzwiczki. Podawaj ze schłodzonym winem z kostkami lodu i malinami swoim najlepszym koleżanką przy popołudniowym odpoczynku Ps- mężczyzną tez wolno jeść to ciasto...Czasami  ;)



Popularne posty z tego bloga

Przetwory dynia , imbir , jabłko , żurawina

Przygotowanie :
Dynia , jabłka , imbir : Tyle dyni ile macie siekacie na drobna kosteczkę i gotujecie z odrobiną wody aż się rozpadnie wtedy dodajemy jabłka taką samą ilość jak dyni. Dodajemy cukier wg uznania można bez i później przyprawiać albo od razu. Do musu można dodać startego imbiru na koniec lub cynamonu wtedy będziemy mieć gotową masę do zapiekanki lub ciast. Żurawina: 1kg świeżej umytej żurawiny gotujemy pzez ok20 min po czym dodajemy cukru lub zostawiamy samą jako sos do mięsa , wekujemy. Żurawinę można oczywiście łączyć z dynią jak i jabłkiem .

Wekowanie: gorące przetwory wlewamy do umytych słoików (pamiętajcie o uprzednim sparowaniu słoików z wieczkami) zakręcamy i odwracamy na druga stronę. Duży gar wykładamy warstwą gazety lub papieru ostygnięte słoiki kładziemy do gara i zalewamy wodą  ok 1/2 . Gotujemy ok godziny sprawdzając czy wieczko wklęsło się.

Przetwory Dżem-konfitura z borówek

500 g borówek (leśnych nie amerykańskich)100 ml wody (dla ciężko rozumujących "owda" to woda )3/4 szklanki cukru czyli ok 150g

Przygotowanie:
Borówki myjemy i wrzucamy do garnka z wodą. Gotujemy na malutkim ogniu przez 15 minut pod przykryciem (bo strzelają) Mieszamy aby nie przywarły do garnka. Po tym czasie dodajemy cukier i gotujemy kolejne 15-30 minut. Aby sok zgęstniał. Ja robię przetwory na najmniejszym palniku z podkładką metalową i tylko w teflonowych garnkach dzięi temu mam pewność iż przetwory się nie przypalą i będą pyrkotać w spokoju. Borówki leśne są bardziej cierpkie i kwaśne przez co potrzebują więcej cukru lecz możemy również zrobić je w wersji bardziej wytrawnej przeznaczonej do mięs. Dobra konystencja to taka , która po ostygnięciu zamienia się w delikatną galaretkę.

Prawdziwy biszkopt ubijany na parze (nic prostszego )

6 jaj 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 370 g cukru


W dużym garnku gotujemy wodę kładziemy na niego drugi garnek i po 1 min zdejmujemy z ognia(żeby garnki się nie  zassały oddzielamy je ściereczką lub papierowym ręcznikiem). Jajka wybijamy najpierw do miseczki inaczej zrobi nam się jajecznica. Wlewamy do garnka jajka i od razu miksujemy , dodajemy cały cukier i miksujemy aż do uzyskania białej konsystencji . Przed samym końcem zdejmujemy górny garnek i powoli mieszając łyżką przesiewamy mąkę. Pieczemy w 180 C przez 35-40 min  Taki kolor ma ubita masa


Ciasta starcza na 28cm tortownicę z "czubkiem"