Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Szare kluski z faszerowanymi pieczarkami

Dawno temu kiedy jeszcze moja Bunia żyła to robiła z pyrek szare kluski, były najlepsze na świecie jak wszystkie inne Poznańskie kluski i szagówki. A wszystko dlatego, że dziadkowie pochodzili z Poznania.
Dzisiaj przedstawię ten przepis razem z pieczarkami napełnionymi aromatycznym farszem w wersji wegetariańskiej oraz mięsnej. Danie dla 4 osób





Składniki:

Na kluski:

  • ok.10 ziemniaków 1 kg
  • mąka pszenna ok.1 szklanka
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • drobno posiekana podsmażona cebulka
Na pieczarki:
  • 8 pieczarek
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 50 gram pieczonego indyka
  • lub 50g wędzonego twarogu/tofu
  • Vegeta Natur do uzupełnienia smaku
  • czarny pieprz
  • zielona pietruszka do posypania
  • pół krążka dojrzałego camemberta
  •  4 plasterki bekonu 
  • kilka łyżek osolonej wody
Wykonanie:

  1. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Odcisnąć sok, po kilku minutach zlać nadmiar płynu i do ziemniaków dodać białą skrobie z dna. Dodać mąkę, jajka i szczyptę soli, wymieszać (jeśli ciasto będzie za rzadkie, dosypać więcej mąki).
  2. W garnku zagotować wodę z solą.

  3. Pieczarki myjemy, usuwamy nóżki i odcinam dookoła zbędną skórę aby powiększyć otwór
  4. nóżki z pieczarek, indyka oraz przecier pomidorowy miksuje w blenderze z dodatkiem przypraw jak czarny pieprz oraz Vegeta Natur uniwersalna, która fajnie podkręci smak i jest serio, serio bez chemii sami sprawdźcie ;) 
  5. Do wersji wegetariańskiej nie dodajemy po prostu mięsa a do farszu proponuję dodać kawałek wędzonego twarogu bądź tofu
  6. Gotową mieszankę nakładam do kapeluszy na wierzch wrzucam pocięty w kawałki ser oraz posypuje drobno posiekaną pietruszką.
  7. Piekarnik rozgrzany do 200 C foremka na muffinki wyłożona papierem do pieczenia, Utnij pasek papieru  w kwadraty ok.5x5 cm natnij na środku z każdej strony prawie do końca i umieść w zagłębieniu.
  8. Na wrzątek kłaść łyżką porcje ciasta. W zależności jakiej wielkości lubicie kluski, Moje robiłam z połowy łyżki. Co jakiś czas zamoczyć łyżkę w zimnej wodzie wtedy łatwiej się nakłada. 
  9. Kluski gotować 5-10 minut (w zależności od wielkości) po wypłynięciu na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową na półmisek pokryty cebulką i przemieszać kluseczki.
  10. Włóż pieczarki do foremki i nalej po łyżce osolonej wody z klusek (przed gotowaniem)








Vegeta Natur - Inspirowane Naturą

Komentarze

Popularne posty