Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Posiłek dla sportowca?zapiekana Kasza jaglana z kurczakiem i warzywami

Przyszedł marzec zrobiło się ciepło więc nadszedł czas wrzucić piąty bieg i zacząć trenować aby powrócić po kilku latach do formy. A ,że moja kuzynka Irena ;) zadała mi pytanie czy zrobię jakieś danie z mięchem dla trenujących mężczyzn..Czemu nie :) Pierwsze 14 km przejechane na rowerze w tym roku :D

Wracając do tematu posiłku dla sportowca do tego dania użyłam(na 100g*) :
 kurczaka  :
 121kcal ,białka 21,8g , Węglowodanów  0g i tłuszczu 3,7g

Marchwi:
27 kcal , B 1,0g , W 5,10g , T 0,20g


Kaszy jaglanej:
348kcal , B 10,5g , W 68,4g , T 2,9g

Pieczarek:
16,00kcal , B 2,70g , W 0,45g ,T 0,35g

Por:
61,00kcal , B 1,50g , W 12,35g ,T 0,30g

Dlaczego użyłam kaszy jaglanej a nie ryżu? Jaglana ma wiele wartości odżywczych zawiera krzemionkę , która ma dobry wpływ na nasze kości zapobiega ich odwapnianiu, ma zbawienny wpływ na nasze stawy,pomaga w regeneracji , działa super na nasze włosy , skórę i paznokcie. Zawiera dużo witaminy E oraz lecytynę więc lepiej nam się myśli i widzi.Korzystnie wpływa na nasz cholesterol regulując go , jest lekko strawna , nie uczula(brak glutenu) Oraz ma świetny wpływ na naszą śluzówkę wysusza nadmiar wydzieliny więc przy katarze jedzmy kaszę jaglaną! Ma też witaminy B ,B1 B6 ,żelazo i miedz, mało skrobi dużo białka.
Więc kochani proso jest bardzo niedocenianie w naszej codziennej diecie dodatkowo kolejnym plusem jest jej zasadowośc pomaga  w odkwaszaniu naszego organizmu co ostatnio jest nam wkładane do głowy nawet w tv "zjedz tabletkę będzie ci lepiej" a tutaj mamy coś dobrego i smacznego.

NO to zaczynamy coś na szybko , dużo i mało pracochłonne !:D
Składniki:
  • 4 piersi z kurczaka
  • 4 spore marchewki
  • opakowanie pieczarek
  • biała częśc z jednego pora
  • 3 woreczki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/3 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • papier do pieczenia
  • łyżka masła
Wykonanie:
Kurczaka myjemy ,rozbijamy lub nacinamy ,przyprawiamy. Papier tniemy na kwadraty aby można było w niego zawinąć kurczaka. Na małym ogniu bez tłuszczy smażymy kurczaka w papierze  po ok 3-4 min z każdej strony. Pieczarki i marchew tniemy w bardzo cienkie plasterki za pomocą maszynki lub na tarce ,porę kroimy w cienkie krążki, Najpierw podduszam marchewkę w małej ilości wody z mlekiem po ok 10min dorzucam porę i pieczarki wszystko duszę kolejne 10 min.
W tym czasie nasze kurczaki powinny się usmażyc , rozrywamy mięso na większe cząstki. 
Na nasmarowane odrobiną masła dno naczynia żaroodpornego nakładam trochę warzyw i przekładam kaszą jaglaną , kurczakiem i powtarzam czynność, na wierzchu przykrywam ost warstwą warzyw i kurczaka dodaję pieprzu. Łyżkę masła rozdrabniam i rozkładam na wierzchu , dzięki temu potrawa nabierze przyjemnego smaku. Zakrywam naczynie i wkładam do mikrofali na 10 minut lub do piekarnika na 150 C również na 10 minut. 
I gotowe w krótkim czasie , smaczne i pożywne . Porcja na 3-4dni obiadowe dla jednej osoby ćwiczącej .


*Wiadomości o wartościach odżywczych zaczerpnęłam ze strony http://www.tabele-kalorii.pl/

Komentarze

  1. O właśnie.... dawno nie było kaszy jaglanej na moim stole...

    OdpowiedzUsuń
  2. czy kaszę jaglaną należy wcześniej ugotować?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty