Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika.



Składniki na chłodnik litewski z botwinki:

  • Duży pęczek botwinki
  • 250 ml kefiru
  • 1 litr gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 świeże ogórki szklarniowe
  • pęczek rzodkiewek 
  • koper
  • 1 litr wody
  • warzywna kostka bulionowa
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • jajka po jednym na talerz zupy

Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki:

  1. Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie trzeba sprawdzić, czy buraczki zmiękły jeżeli tak, wyłączamy palnik i odstawiamy do ostudzenia.
  2. Do ostudzonego chłodnika dodajemy jogurty oraz kefir.
  3. Na tarce ścieramy ogórki i rzodkiewki, dodajemy do zupy. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo i siekamy koperek. Całość umieszczamy w garnku z chłodnikiem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Można, zamiast soli, dodać vegety (tej bez glutaminianu) będzie to ciekawe przełamanie smaku.
  4. Chłodnik podajemy oczywiście schłodzony, uwaga bardzo wciąga!


Komentarze

Popularne posty