Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Wykręcone kawoszki ( Trdlo. Starocesky Trdelnik)

Na ten Węgierski/Czeski przysmak natrafiłam w  tamtym roku na regatach Tall ship races. Zachwycił moje serce i postanowiłam go delikatnie zmodyfikować. Znajomi zachwyceni , rodzina również a to najważniejsze :)


Przepis prosty w wykonaniu , ciasta starczy na ok 24 sztuki . Czas ( +1h na rośnięcie ) 2h


Składniki:
  • 60 g masła
  • 2 jajka + białko do smarowania
  • 4 łyżki cukru
  • 30 g świeżych drożdży 
  • 220 ml mleka
  • 520 g mąki pszennej
Posypka:
  • pół opakowania płatków migdałowych
  • 2-3 łyżki kawy Crema gold Jacobs
  • 5 łyżek cukru brązowego
  • większa garść płatków owsianych
  • (wyjdzie około 30 0ml mieszanki)
  • łyżeczka cynamonu
Wykonanie:

  1. Drożdże mieszam z cukrem i letnim mlekiem oraz łyżką mąki , zostawiam na 15 minut
  2.  Na maszynę zakładam specjalne mieszadło (lub wyrabiamy ręcznie w misce ;  ) wbijam jajka , dolewam rozpuszczonego przestudzonego masła i dodaję mąki aż ciasto zacznie delikatnie odstawać od rąk. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 h.
  3.  Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie lub 3 części wałkujemy na cienkie ok 0,4-0,7 cm grubości placki i tniemy w długie pasy o szerokości ok 3-6 cm. Na wałek nawijam dwa kawałki folii aluminiowej i nawijam pasek tak aby brzegi nachodziły się na ok 2-3mm. 
  4. Smaruję jajkiem całość i obtaczam lub obsypuję mieszanką kawową .

  5.  Zdejmuję z wałka , wpycham do środka wystającą folię dzięki temu cała konstrukcja nam się wzmocni.
  6.  Piekę 15 minut w 180C plus minus kilka minut w zależności jak grube zrobicie ciasto.
Posypka: Wszystko wrzucam do blendera i mielę na  koniec dodaję cynamonu ;)










Przepis na chwilę kawowej przyjemności

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty