Wykręcone kawoszki ( Trdlo. Starocesky Trdelnik)

Na ten Węgierski/Czeski przysmak natrafiłam w  tamtym roku na regatach Tall ship races. Zachwycił moje serce i postanowiłam go delikatnie zmodyfikować. Znajomi zachwyceni , rodzina również a to najważniejsze :)


Przepis prosty w wykonaniu , ciasta starczy na ok 24 sztuki . Czas ( +1h na rośnięcie ) 2h


Składniki:
  • 60 g masła
  • 2 jajka + białko do smarowania
  • 4 łyżki cukru
  • 30 g świeżych drożdży 
  • 220 ml mleka
  • 520 g mąki pszennej
Posypka:
  • pół opakowania płatków migdałowych
  • 2-3 łyżki kawy Crema gold Jacobs
  • 5 łyżek cukru brązowego
  • większa garść płatków owsianych
  • (wyjdzie około 30 0ml mieszanki)
  • łyżeczka cynamonu
Wykonanie:

  1. Drożdże mieszam z cukrem i letnim mlekiem oraz łyżką mąki , zostawiam na 15 minut
  2.  Na maszynę zakładam specjalne mieszadło (lub wyrabiamy ręcznie w misce ;  ) wbijam jajka , dolewam rozpuszczonego przestudzonego masła i dodaję mąki aż ciasto zacznie delikatnie odstawać od rąk. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 h.
  3.  Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie lub 3 części wałkujemy na cienkie ok 0,4-0,7 cm grubości placki i tniemy w długie pasy o szerokości ok 3-6 cm. Na wałek nawijam dwa kawałki folii aluminiowej i nawijam pasek tak aby brzegi nachodziły się na ok 2-3mm. 
  4. Smaruję jajkiem całość i obtaczam lub obsypuję mieszanką kawową .

  5.  Zdejmuję z wałka , wpycham do środka wystającą folię dzięki temu cała konstrukcja nam się wzmocni.
  6.  Piekę 15 minut w 180C plus minus kilka minut w zależności jak grube zrobicie ciasto.
Posypka: Wszystko wrzucam do blendera i mielę na  koniec dodaję cynamonu ;)










Przepis na chwilę kawowej przyjemności

Popularne posty