Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Paprykowe krewetki na ryżu z orzeszkowo-kokosowym sosem


  • 250 g krewetek
  • 2 opakowania ryżu
  • pól cukinii
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka słodkiej papryki w proszku
  • sól
  • masło klarowane ok 15 g
  • limonka
  • natka pietruszki
  • łyżka sosu sojowego
Sos:
  • szklanka orzechów ziemnych nie solonych
  • puszka mleczka kokosowego
  • pieprz cayenne
  • łyżeczka miodu (byle nie gryczanego)
  • sól
  • łyżeczka przyprawy do chińszczyzny 

Przygotowanie:


  1. Krewetki myjemy , przyprawiamy , skrapiamy sokiem z  ćwiartki limonki , odstawiamy na jakiś czas żeby się przegryzło w chłodne miejsce .
  2. Gotujemy ryż na sypko.
  3. Orzechy prażymy z solą na patelni po czym mielimy w blenderze , dodajemy przypraw i mleczko wstawiamy znów na mały ogień.
  4. Roztapiam masło i wrzucam krewetki na patelnie , w momencie kiedy puszcza sok zlewam go do sosu i gotuje ok 5 min natomiast krewetki smażę jeszcze ok 3-4 minut na ostatnią minutę dodaję łyżeczkę sosu sojowego , czosnek pokrojony w plasterki  i sok z ćwiartki limonki.
  5. Zdejmuje krewety z patelni i na pozostałym tłuszczu smażę ryż z pokrojoną w cienkie plasterki cukinią ok 5 minut ciągle mieszając.
  6. Wykładam wszystko warstwami na talerzu posypuję grubo posiekaną natką.
  7. Kupiłam krewetki w Kauflandzie CAŁEE opakowanie...taa..









Cukinia 2014

Komentarze

  1. Mmm pycha :)

    Zapraszam do mnie na dietetyczną pizzę!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam! :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty