Paprykowe krewetki na ryżu z orzeszkowo-kokosowym sosem


  • 250 g krewetek
  • 2 opakowania ryżu
  • pól cukinii
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka słodkiej papryki w proszku
  • sól
  • masło klarowane ok 15 g
  • limonka
  • natka pietruszki
  • łyżka sosu sojowego
Sos:
  • szklanka orzechów ziemnych nie solonych
  • puszka mleczka kokosowego
  • pieprz cayenne
  • łyżeczka miodu (byle nie gryczanego)
  • sól
  • łyżeczka przyprawy do chińszczyzny 

Przygotowanie:


  1. Krewetki myjemy , przyprawiamy , skrapiamy sokiem z  ćwiartki limonki , odstawiamy na jakiś czas żeby się przegryzło w chłodne miejsce .
  2. Gotujemy ryż na sypko.
  3. Orzechy prażymy z solą na patelni po czym mielimy w blenderze , dodajemy przypraw i mleczko wstawiamy znów na mały ogień.
  4. Roztapiam masło i wrzucam krewetki na patelnie , w momencie kiedy puszcza sok zlewam go do sosu i gotuje ok 5 min natomiast krewetki smażę jeszcze ok 3-4 minut na ostatnią minutę dodaję łyżeczkę sosu sojowego , czosnek pokrojony w plasterki  i sok z ćwiartki limonki.
  5. Zdejmuje krewety z patelni i na pozostałym tłuszczu smażę ryż z pokrojoną w cienkie plasterki cukinią ok 5 minut ciągle mieszając.
  6. Wykładam wszystko warstwami na talerzu posypuję grubo posiekaną natką.
  7. Kupiłam krewetki w Kauflandzie CAŁEE opakowanie...taa..









Cukinia 2014

Popularne posty