Warjacje inspirowane Szwajcaria czyli klopsiki fondue z sosem serowym i pieczonym purée

Kiedy nożyk z Victorinox trafił w moje ręce zaczęłam się zastanawiać czy Szwajcaria to dla mnie coś więcej niż czekolada ,ser i scyzoryki? Okazało się ze nie... a ich kuchnia to tak jak by połączyć Francję z Bawaria dodać czekoladę i krzyżyk na drogę ;) Zabrałam się do  szperania w internecie co ci Szwajcarzy tak naprawdę jedzą : ser,białe wino , ziemniaki i mięso to są jakieś tam podstawy i z tego własnie zestawu postanowiłam coś upichcić ,ale przy końcu kiedy na talerzach zostały smętne resztki a wszyscy już poobgryzali i wycmokali to co było na patyczkach przypomniało mi się o winie... 
Co do sosu dobór serów jest niezwykle ważny nadaje potrawie charakterystyczny ostro słodkawy smak jak w fondue. Oba serki znalazłam w delikatesach na A (ponoć jeden prosto ze Szwajcarii a drugi z Francji ) Klopsiki są na patyczkach aby można było je swobodnie maczać w sosie.




Składniki na pulpeciki

  • 300 gr szynki wieprzowej zmielonej
  • 300 gr wołowego gulaszowego
  • 1 por 
  • 10 plasterków boczku parzonego
  • kilka patyczków bambusowych
  • sol , pieprz , kwiat muszkatołowy


    Składniki na puree

    • 1 kg  ugotowanych ziemniaków
    • 4-5 łyżek maki
    • 2 jajka
    • pól szklanki mleka 2%
    • centymetrowej grubości pasek masła
    • oliwa 
    • sol , pieprz , świeży lubczyk
    • słonecznik łuskany

    Składniki na sos

    • 10 dkg sera gruyère
    • 10 dkg sera farmerskiego
    • 30 dkg sera babuni od serenady
    • sol ,pieprz ,kwiat muszkatołowy 
    • śmietanka 30% 200 ml
    • 2 łyżki miękkiego masła
    • 2 jajka
    Wykonanie:
    1. Ziemniaki wrzucamy do malaksera z mlekiem ,masłem , maka
    2. dorzucamy przyprawy  i 3 listki posiekanego lubczyku 
    3. zielona cześć pora kroimy pod katem na 3-4 cm kawałki  oczka
    4. Mięso mieszamy z przyprawami  
    5. Biała cześć pora ok 4 cm kroimy w kosteczkę i dodajemy do masy
    6. formuje spore kulki , owijam boczkiem  
    7. wtykam w każdą kulkę polowe  patyczka namoczonego wcześniej przez 10 min w wodzie
    8. Nastawiam piekarnik na 200 C i wkładam kuleczki na 20 minut
    9.  potem spryskuje je oliwa i dokladam puree
    10. Purre wykładam na listkach , posypuje słonecznikiem piekę jeszcze 15 minut
    11.  ,spryskuje oliwa i dokładam ok 10 minut do zarumienienia
    12. resztę masy ziemniaczanej smażę na patelni w formie placków
    13. Aby przygotować sos składniki wystawiam ok 1h wcześniej z lodówki 
    14. w rondelku rozpuszczam masło ze śmietaną i przyprawami
    15. dodaje starty ser  mieszam aż do rozpuszczenia
    16. na koniec dodaje dwa jajka i szybciutko mieszam aby nie powstały grudki
    17. Smacznego!
    Szwajcarskie inspiracje

    Popularne posty