Wytrawny serniczek na spodzie z cukinii

Pomysłów na cukinie jest mnóstwo ale to wszystko już było , a oglądając wczoraj przepis na pizze z kalafiora zaświtała mi w głowie myśl... I ku mojemu zaskoczeniu wszystko wyszło wg planu , którego tak naprawdę nie miałam :) Impuls trochę wiedzy oraz natchnienie spowodowały , ze przedstawiam wam letni serniczek/torcik idealny na przyjecie i wcale nie taki pracochłonny jak by się mogło wydawać .
 Zapraszam do oglądania i tworzenia oraz opowiadania o waszych pomysłach jak wy przerabiacie cukinie , i czy da się ją jakoś sensownie zapakować w słoiki aby zimą była jadalna?

Dla 6-8 osób , czas wykonania z pieczeniem 1 godzina.








Składniki:

  • 2  duże cukinie ( ok 25cm )
  • 4 marchewki
  • 2 jajka
  • 1 / 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej lub pełnoziarnistej
  • oliwa z oliwek 
  • vegeta , pieprz kolorowy , mieszanka ziól "zbójnickich"

  • 2 opakowania sera ricotta
  • szczypiorek
  • 3 duze zabki czosnku
  • 3 duze pieczarki
  • lyzka masla
  • pietruszka
  • sól morska
  • pomidorek do dekoracji 

Przygotowanie:


  1. Cukinie i marchew obieramy , usuwamy z cukinie pestki , i ścieramy na tarce ( grube oczka) po czym wyciskam namiar wody .
  2. Starte  warzywa mieszam z jajkami ,maka i przyprawami , wykladam ok 4cm warstwe ciasta w tortownicy o wymiarach ok 24cm , piekę przez 35minut w 190C . Po 20 minutach spryskuje oliwą.
  3. PO upieczeniu ciasto zostawiam do ostygniecia
  4. 1 opakowanie ricotty mieszam ze szczypiorkiem i solą a dugie z pietruszką
  5. Pieczarki pokrojone w grubsze plastry smaze na masle do zrumienienia , dodaje do nich czosnek oraz pietruszke.
  6. Pierwszy placek przekladam ricotta ze szczypiorkiem a wierz przykrywam druga mieszanka serka , Aby wygladzic boki uzywam rozgrzanego mokrego noza , dekoruje pieczarkami i czosnkiem :)
  7. Smacznego  !






Popularne posty