Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Wytrawny serniczek na spodzie z cukinii

Pomysłów na cukinie jest mnóstwo ale to wszystko już było , a oglądając wczoraj przepis na pizze z kalafiora zaświtała mi w głowie myśl... I ku mojemu zaskoczeniu wszystko wyszło wg planu , którego tak naprawdę nie miałam :) Impuls trochę wiedzy oraz natchnienie spowodowały , ze przedstawiam wam letni serniczek/torcik idealny na przyjecie i wcale nie taki pracochłonny jak by się mogło wydawać .
 Zapraszam do oglądania i tworzenia oraz opowiadania o waszych pomysłach jak wy przerabiacie cukinie , i czy da się ją jakoś sensownie zapakować w słoiki aby zimą była jadalna?

Dla 6-8 osób , czas wykonania z pieczeniem 1 godzina.








Składniki:

  • 2  duże cukinie ( ok 25cm )
  • 4 marchewki
  • 2 jajka
  • 1 / 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej lub pełnoziarnistej
  • oliwa z oliwek 
  • vegeta , pieprz kolorowy , mieszanka ziól "zbójnickich"

  • 2 opakowania sera ricotta
  • szczypiorek
  • 3 duze zabki czosnku
  • 3 duze pieczarki
  • lyzka masla
  • pietruszka
  • sól morska
  • pomidorek do dekoracji 

Przygotowanie:


  1. Cukinie i marchew obieramy , usuwamy z cukinie pestki , i ścieramy na tarce ( grube oczka) po czym wyciskam namiar wody .
  2. Starte  warzywa mieszam z jajkami ,maka i przyprawami , wykladam ok 4cm warstwe ciasta w tortownicy o wymiarach ok 24cm , piekę przez 35minut w 190C . Po 20 minutach spryskuje oliwą.
  3. PO upieczeniu ciasto zostawiam do ostygniecia
  4. 1 opakowanie ricotty mieszam ze szczypiorkiem i solą a dugie z pietruszką
  5. Pieczarki pokrojone w grubsze plastry smaze na masle do zrumienienia , dodaje do nich czosnek oraz pietruszke.
  6. Pierwszy placek przekladam ricotta ze szczypiorkiem a wierz przykrywam druga mieszanka serka , Aby wygladzic boki uzywam rozgrzanego mokrego noza , dekoruje pieczarkami i czosnkiem :)
  7. Smacznego  !






Komentarze

  1. Fajnie wygląda :) Ja do słoików wkładam leczo z pomidorów i cukinii. Pychotka trzyma się całą zimę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Łał, naprawdę świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty