Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Cookie snickers z Felixem

Nowe formy  plus dzień chlopaka to zawsze dobry czas do wymyslania nowych przepisow. Chwila zastanowienia i oto ciasto zaskakujace nie za slodkie a jednak chrupiace orzeszki w miodzie i kawalki czekolady daja nam osiagnac ying i yang. Zainteresowani? no to zaczynamy 3....2...1...Czas start.



 Skladniki:

  •  Ciasto:
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 150 gram cukru
  • 2 plaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 gr masla (cala kostka)
  • 4 lyzki kako naturalnego
  • ćwierć łyżeczki czarnego barwnika spożywczego
  • szczypta soli
  • krem i wypelnienie:
  • 500 g twarogu smietankowego do wypiekow
  • 2 batony karmelowo-orzechowe
  • 150 ml smietanki 30%
  • 2 lyzki cukru pudru
  • 8 kostek czekolady z karmelem i orzechami
  • 2 snickersy
  • 4 -5 łyżek masla orzechowego 
  • opakowanie orzeszków FELIKS w miodzie
  • Poncz :
  • 50 ml przegotowanej wody
  • 2 łyżeczki syropu toffi
Wykonanie:
  1. Jajka myjemy i oddzielamy bialka od zoltek , bialka ubijamy z szczypta soli
  2. maslo rozpuszczamy i zostawiamy do rzestygniecia
  3.  do ubitych na sztywno bialek (zmniejszam obroty robota na minimum) dodaje powoli ,cukier , zoltka ,rozpuszczone maslo , make i proszek. ubijam az do otrzymania jednolitej konsystencji.Wlewam ciasto do foremek
  4. Pieke 25minut w 180C , Formy silikonowe maja to do siebie ze czasem nie dopiekaja spodu ciasta w tym wypadku naszego wierzchu , po wyjeciu blaty ciasta przekladam na rozgrzana blache wierzchem do gory i pieke jeszcze 5minut .
  5. Rozpuszczam jednego snickersa i mieszam z serkiem i curem pudrem , ubijam kremowke i dodaje do calosci.
  6. Blaty ciasta nasączam pączem , psmaruje maslem orzechowy i przekladam kremem
  7. snickersa i czekoladę siekam , posypuje wierzch ciasta nimi i orzeszkami i zakrywam drugim blatem rowniez nasaczonym i posmarowany maslem orzeszkowym
  8. Zostawiamy na noc aby ciacho przeszło smakiem i z rana pakujemy ukochanemu w pudeleczko aby mial pyszne i pożywne ciacho na lunch
Popołudnie z Felixem

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty