Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Pieczone paszteciki z mięsem,pieczarkami i jajkeim

Ostatnio paszteciki znów powracają na nasz rynek . Jest to niekoniecznie zdrowa przekąska. Wiec ja swoje paszteciki troszeczkę zmodyfikowałam. W bardziej pożywne i mniej tłuste. Jakie lokalne przekąski są popularne w waszych regionach?:)


Liczba najedzonych osób 5-6
Czas wykonania ok 2 h



Składniki na farsz:


  • pól kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 jajko na twardo
  • 200 gram pieczarek
  • 2 male czerwone cebule
  • ser żółty gouda ok 30 gr
  • przyprawy - sol,pieprz kolorowy , pieprz cayenne , natka pietruszki , słodka papryka 
  • łyżka masła
Składniki na ciasto:

Składniki na zaczyn:
  • 10 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
Składniki na ciasto:
  • ok.750 gram  mąki pszennej tortowej
  • 300 ml mleka
  •  1 łyżeczka Vegety , pieprz kolorowy
  • duża szczypta soli
  • 1 jajko
  • łyżeczka pieprzu
Na wierzch: 4-5 łyżek oliwy , sos BBQ lub słodko-kwaśny ew sezam

Wykonanie:

  1. drożdże rozpuszczam w cukrze, dodaje letnie mleko oraz mąkę ,mieszam i odstawiam  na 15 minut w ciepłe miejsce. Kiedy zaczyn podrośnie dodaję resztę mleka(musi być letnie)  jajko i po trochu dodaję mąki do momentu aż ciasto zacznie odstawać mi od ręki. Wtedy zakrywam miskę ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia(ok.40 min).
  2. W tym czasie zajmuję się przygotowaniem farszu. Myje i na tarce ścieram pieczarki , drobno kroje cebulkę i pietruszkę. Na patelni wlewam łyżkę oliwy dokładam mięso z przyprawami smażę aż do zrumienienia , przekładam do miski aby ostygło. Cebulkę i pieczarki smażę na maśle. 
  3. Mięso i cebulkę rozdrabniam malakserem , dodaje pieczarki i pietruszkę oraz świeżo zmielony pieprz
  4. żółty ser kroje na cienkie paski o długości 3-4 cm
  5. Odrywam kawałek ciasta i przekładam na stolnice wcześniej wysypana mąką , wyrabiam je przez chwile i rozwałkowuję na duży cienki placek.
  6. Teraz decydujemy czy chcemy roladę ,"ślimaczki" czy male paszteciki.
  7. Rolada: cały płat ciasta smarujemy farszem zostawiając 2 cm wolnego brzegu. Na końcu rozkładam po długości ser i zawijam nasza roladę , smaruje oliwa z przyprawami i polewam sosem .Piekę 25-30 min w 180 C
  8. "ślimaczki" Wykonuje to samo co pkt wyżej jednak jeszcze nie upieczona roladę kroje na ok 4 cm paski , kładę jedna strona farszu do dołu i smaruje oliwa piekę 20-25 minut w 180 C
  9. Paszteciki : Wcześniej rozwałkowany cienki płat ciasta kroje na prostokąty o długości 5x8 cm smaruje je farszem , zawijam a brzegi ciasta wkładam pod spod ,smaruje oliwa i piekę 20-25 minut w 180 C.
  10. Paszteciki najlepiej smakują kiedy popijamy je czerwonym barszczem Dodatkowo wierzch możemy posypać sezamem. Smacznego:)


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty