Pieczone paszteciki z mięsem,pieczarkami i jajkeim

Ostatnio paszteciki znów powracają na nasz rynek . Jest to niekoniecznie zdrowa przekąska. Wiec ja swoje paszteciki troszeczkę zmodyfikowałam. W bardziej pożywne i mniej tłuste. Jakie lokalne przekąski są popularne w waszych regionach?:)


Liczba najedzonych osób 5-6
Czas wykonania ok 2 h



Składniki na farsz:


  • pól kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 jajko na twardo
  • 200 gram pieczarek
  • 2 male czerwone cebule
  • ser żółty gouda ok 30 gr
  • przyprawy - sol,pieprz kolorowy , pieprz cayenne , natka pietruszki , słodka papryka 
  • łyżka masła
Składniki na ciasto:

Składniki na zaczyn:
  • 10 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
Składniki na ciasto:
  • ok.750 gram  mąki pszennej tortowej
  • 300 ml mleka
  •  1 łyżeczka Vegety , pieprz kolorowy
  • duża szczypta soli
  • 1 jajko
  • łyżeczka pieprzu
Na wierzch: 4-5 łyżek oliwy , sos BBQ lub słodko-kwaśny ew sezam

Wykonanie:

  1. drożdże rozpuszczam w cukrze, dodaje letnie mleko oraz mąkę ,mieszam i odstawiam  na 15 minut w ciepłe miejsce. Kiedy zaczyn podrośnie dodaję resztę mleka(musi być letnie)  jajko i po trochu dodaję mąki do momentu aż ciasto zacznie odstawać mi od ręki. Wtedy zakrywam miskę ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia(ok.40 min).
  2. W tym czasie zajmuję się przygotowaniem farszu. Myje i na tarce ścieram pieczarki , drobno kroje cebulkę i pietruszkę. Na patelni wlewam łyżkę oliwy dokładam mięso z przyprawami smażę aż do zrumienienia , przekładam do miski aby ostygło. Cebulkę i pieczarki smażę na maśle. 
  3. Mięso i cebulkę rozdrabniam malakserem , dodaje pieczarki i pietruszkę oraz świeżo zmielony pieprz
  4. żółty ser kroje na cienkie paski o długości 3-4 cm
  5. Odrywam kawałek ciasta i przekładam na stolnice wcześniej wysypana mąką , wyrabiam je przez chwile i rozwałkowuję na duży cienki placek.
  6. Teraz decydujemy czy chcemy roladę ,"ślimaczki" czy male paszteciki.
  7. Rolada: cały płat ciasta smarujemy farszem zostawiając 2 cm wolnego brzegu. Na końcu rozkładam po długości ser i zawijam nasza roladę , smaruje oliwa z przyprawami i polewam sosem .Piekę 25-30 min w 180 C
  8. "ślimaczki" Wykonuje to samo co pkt wyżej jednak jeszcze nie upieczona roladę kroje na ok 4 cm paski , kładę jedna strona farszu do dołu i smaruje oliwa piekę 20-25 minut w 180 C
  9. Paszteciki : Wcześniej rozwałkowany cienki płat ciasta kroje na prostokąty o długości 5x8 cm smaruje je farszem , zawijam a brzegi ciasta wkładam pod spod ,smaruje oliwa i piekę 20-25 minut w 180 C.
  10. Paszteciki najlepiej smakują kiedy popijamy je czerwonym barszczem Dodatkowo wierzch możemy posypać sezamem. Smacznego:)


Popularne posty