Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Ekspresowe pączusie bananowe

Szukając inspiracji na tłusty czwartek trafiłam na wspaniały przepis. Pączki bananowe z mąką kukurydzianą , bez czekania , glutenu*. Podam przybliżoną wagę produktów ponieważ nie miałam wagi. przepis na 4-5 osób czas wykonania 40 minut całość


Składniki:

  • 2 duże dojrzałe banany
  • 50 gram mąki kukurydzianej
  • ew 1 łyżka mąki pszennej tortowej typu 450
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki świeżych drożdży 
  • płaska łyżeczka cukru
  • ew cukier do obtoczenia z wanilią i kardamonem
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • szypta soli
  • pół litra oleju rzepakowego
  • łyżka wódki

Wykonanie:

  1. Banany blenudujemy na gładką masę z sokiem cytrynowym
  2. drożdże rozpuszczam z cukrem i dodaję do bananów 
  3. oddzielam żółtka od białek łączę z mieszanką ponownie blenduję
  4. dodaję mąki,wódkę  mieszam z całością 
  5. ubijam białka ze szczyptą soli , mieszam całość odstawiam na 10-15minut u ciepłe miejsce
  6. rozgrzewam olej , masę nakładam dwoma łyżkami , jedną łyżką nabieram masę a wierzchem drugiej energicznie spycham do garnka .
  7. Robiłam mini pączusie więc masę nakładałam tylko na pół łyżki
  8. sprawdzaj olej co jakiś czas czy nie jest za gorący pączki powinny smażyć się ok 5-10sec po jednej stronie , gdy od razu po wrzuceniu robią się ciemne to znaczy ,że olej jest za gorący.
  9. Ciasto na pączki ma specyficzną gęstą konsystencję.
  10.  Na koniec do woreczka wsypałam dwie łyżki cukru oraz 0,5 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem , umieść tam ciepłe pączki , energicznie potrząśnij i gotowe . Smacznego:)

Karnawałowe Słodkości!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty