Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Wielkanoc już blisko, Casting do 8 smaków europy

Witajcie, jakie są wasze plany na wielkanocne potrawy? Coś nowoczesnego czy raczej tradycyjny żur z jajkiem? Pokaże wam co nieco z mojego stołu w 2014 roku skromnie troszkę tradycyjnie ale jednak po mojemu i dodatkowo kilka inspiracji, które mam zamiar wykorzystać w tym roku. Pierwsze 5 zdjęci jest z mojego autorstwa a reszta to inspiracje znalezione w google, tylko skąd tyle wydmuszek wziąć?:D
















Podoba się wam? Mam nadzieję, że uda mi się to wszystko zrealizować na święta, ponieważ już w środę będziecie mogli mnie oglądać jak zmagam się z innymi uczestnikami  na castingu do 8 smaków europy w Chorzowskim domu kultury. Program realizowany przez telewizję Tvs. Jakieś propozycje co mogę wykonać w 30 minut i zaintrygować wymagające jury? :D

Komentarze

Popularne posty