Parowany łosoś z orientalnym ryżem(fusion)


Szybkie 45 minutowe danie. Na specjalne okazje!




Składniki:
  • ok 280 g świeżego łososia
  • woreczek ryżu basmati
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • mieszanka przyprawy do ryb
  • 3 łyżki masła]sól,pieprz
  • mix sałat
  • prażony słonecznik
  • składniki na sos:
  • 2 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub winogronowego
  • zioła prowansalskie
  • 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
  1. Łososia myjemy,  skrobię jego skórę z łusek,nacieram rozgniecionym czosnkiem, skrapiam cytryną i obsypuje przyprawami, odstawiam na 15 minut do lodówki.
  2. W tym czasie włączamy wodę na ryż.
  3. Prażę słonecznik na suchej patelni i studzę
  4. robię sos do sałaty
  5. Wyjmuje łososia,, Wkładam do parownika na 15 minut
  6. W tym czasie gotuję ryż, odcedzam pożądnie i wrzucam na patelnie z roztopionym masłem, dodaję curry i ząbek czosnku pokrojony w plasterki, podsmażam na rumiano.
  7. Wyjmuję łososia, ściągam skórę, kroję na paski i prażę na patelni.
  8. mix sałat mieszam ze słonecznikiem i polewam sosem. Wszystko wykładam na talerz wg uznania. Przykład podania macie na zdjęciu:)
  9. Życzę smacznego!



















Lekkie i szybkie dania na upalne dni

Popularne posty