Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Parowany łosoś z orientalnym ryżem(fusion)


Szybkie 45 minutowe danie. Na specjalne okazje!




Składniki:
  • ok 280 g świeżego łososia
  • woreczek ryżu basmati
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • mieszanka przyprawy do ryb
  • 3 łyżki masła]sól,pieprz
  • mix sałat
  • prażony słonecznik
  • składniki na sos:
  • 2 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub winogronowego
  • zioła prowansalskie
  • 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
  1. Łososia myjemy,  skrobię jego skórę z łusek,nacieram rozgniecionym czosnkiem, skrapiam cytryną i obsypuje przyprawami, odstawiam na 15 minut do lodówki.
  2. W tym czasie włączamy wodę na ryż.
  3. Prażę słonecznik na suchej patelni i studzę
  4. robię sos do sałaty
  5. Wyjmuje łososia,, Wkładam do parownika na 15 minut
  6. W tym czasie gotuję ryż, odcedzam pożądnie i wrzucam na patelnie z roztopionym masłem, dodaję curry i ząbek czosnku pokrojony w plasterki, podsmażam na rumiano.
  7. Wyjmuję łososia, ściągam skórę, kroję na paski i prażę na patelni.
  8. mix sałat mieszam ze słonecznikiem i polewam sosem. Wszystko wykładam na talerz wg uznania. Przykład podania macie na zdjęciu:)
  9. Życzę smacznego!



















Lekkie i szybkie dania na upalne dni

Komentarze

Popularne posty