Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Twarogowe kosteczki i batoniki: Waniliowe

Już od czerwca chciałam się zmierzyć z tym deserem. Jednak nie było na to czasu. Mini serniczki lub batoniki śmietankowe, aksamitne z lekką fakturą twarogu w środku a na wierzchu chrupiąca mleczna czekolada, wyobrażacie sobie tą niebiańską słodycz ze sporą ilością białka i wcale nie tak dużymi wyrzutami sumienia? Jeśli nie to wypróbujcie koniecznie. Zapraszam.
 Porcja 6-8 osób
czas : ok.1h



Składniki:
  • 500g twarogu "krajanki" półtłustego
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru z karmelem i wanilią (15g)
  • 4-5 łyżek syropu waniliowego 
  • 2 łyżki żelatyny
  • 3-4 łyżki wrzątku do rozpuszczenia żelatyny
  • 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 1 polewa czekoladowa  mleczna
  • garść prosa ekspandowanego lub ryżu preparowanego do dekoracji
  • łyżka cukru pudru do dekoracji
Wykonanie:
  1. Twaróg,syrop,śmietankę i cukier mieszam w mikserze na dużych obrotach
  2. żelatynę zalewam wrzątkiem i czekam aż się przestudzi 
  3. Żelatynę mieszam z masą twarogową i wykładam do płaskiego naczynia żaroodpornego. Wstawiam do zamrażalnika na 30 min.
  4. Po tym czasie wyjmuję naczynie z lodówki i kroję w dowolne kształty nożem najlepiej zwilżonym wodą aby twaróg się nie przyklejał.
  5. Rozpuszczam czekoladę i polewę.
  6. Pokrojone serki wykładam na folię aluminiową owiniętą wokół deski lub blaszki.
  7. I teraz najważniejsza czynność najpierw dekoruję wierzch serków polewą, leję cienkim strumieniem w różne strony tak aby powstały fantazyjne wzory i zabezpieczyły serki przed rozpadnięciem. Po ostygnięciu wierzchniej warstwy odwracam serki na bok i już delikatnie stężałą polewą oblewam boki i przy okazji spód. Tą czynność powtarzam także z ostatnim bokiem. 
  8. Serki do których użyłam czekolady gorzkiej pokrywam tylko ich wierzch i obsypuję prosem.
  9. Całość dekoruję cukrem pudrem oraz kuleczkami prosa.
Moje wypieki. Wielki powrót

Komentarze

Popularne posty