Twarogowe kosteczki i batoniki: Waniliowe

Już od czerwca chciałam się zmierzyć z tym deserem. Jednak nie było na to czasu. Mini serniczki lub batoniki śmietankowe, aksamitne z lekką fakturą twarogu w środku a na wierzchu chrupiąca mleczna czekolada, wyobrażacie sobie tą niebiańską słodycz ze sporą ilością białka i wcale nie tak dużymi wyrzutami sumienia? Jeśli nie to wypróbujcie koniecznie. Zapraszam.
 Porcja 6-8 osób
czas : ok.1h



Składniki:
  • 500g twarogu "krajanki" półtłustego
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru z karmelem i wanilią (15g)
  • 4-5 łyżek syropu waniliowego 
  • 2 łyżki żelatyny
  • 3-4 łyżki wrzątku do rozpuszczenia żelatyny
  • 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 1 polewa czekoladowa  mleczna
  • garść prosa ekspandowanego lub ryżu preparowanego do dekoracji
  • łyżka cukru pudru do dekoracji
Wykonanie:
  1. Twaróg,syrop,śmietankę i cukier mieszam w mikserze na dużych obrotach
  2. żelatynę zalewam wrzątkiem i czekam aż się przestudzi 
  3. Żelatynę mieszam z masą twarogową i wykładam do płaskiego naczynia żaroodpornego. Wstawiam do zamrażalnika na 30 min.
  4. Po tym czasie wyjmuję naczynie z lodówki i kroję w dowolne kształty nożem najlepiej zwilżonym wodą aby twaróg się nie przyklejał.
  5. Rozpuszczam czekoladę i polewę.
  6. Pokrojone serki wykładam na folię aluminiową owiniętą wokół deski lub blaszki.
  7. I teraz najważniejsza czynność najpierw dekoruję wierzch serków polewą, leję cienkim strumieniem w różne strony tak aby powstały fantazyjne wzory i zabezpieczyły serki przed rozpadnięciem. Po ostygnięciu wierzchniej warstwy odwracam serki na bok i już delikatnie stężałą polewą oblewam boki i przy okazji spód. Tą czynność powtarzam także z ostatnim bokiem. 
  8. Serki do których użyłam czekolady gorzkiej pokrywam tylko ich wierzch i obsypuję prosem.
  9. Całość dekoruję cukrem pudrem oraz kuleczkami prosa.
Moje wypieki. Wielki powrót

Popularne posty