Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Kruche serduszka/ Ciasteczka z sercem





Pyszne maślano-śmietankowe ciacha. Wyzwanie okazało się nie aż tak trudne, jednak wymagało  cierpliwości  i chociaż jednej próby  żeby osiągnąć dobry efekt.  Kiedy już  przyjdą  do mnie kolorowe barwniki wtedy pokaże wam tęczowa  wersję! Przepis jak na kruche Ciasteczka. 
Zdjęcia pomogą wam wyobrazić sobie jak wykonać ten z pozoru trudny przepis a wykonanie jest tak naprawdę proste ;)
                   


Składniki :                                            

  • Kostka margaryny z masłem 250 gram(cała kostka)
  • 2 łyżeczki esencji śmietankowej 
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 200 gram białego cukru lub cukru pudru
  • 2,5 szklanki mąki tortowej 450 gram +mąka  na podsypanie
  • 4 łyżki mąki  krupczatki
  • 0,5 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 2 żółtka i 1 całe jajko
  • różowy barwnik spożywczy
  • Posypka cukrowa kolorowa
  • papier do pieczenia
  • mała foremka w kształcie serduszka
Wykonanie:

  1. margarynę kroimy w kostkę, mieszamy z cukrem,jajkami, olejkami,proszkiem i mąką ugniatamy ręką lub widelcem.
  2. ciasto wyrabiamy i dodajemy mąki aż przestanie się kleić do rąk ale nie może się kruszyć wtedy dodaliśmy za dużo mąki i trzeba dodać odrobinę masła.
  3. Wyrobione ciasto dzielimy na jedną większą i drugą mniejszą część. Do mniejszej dodaję różowy barwnik i mieszam aż uzyskam jednolity kolor. Po wyrobieniu różowemu ciastu nadaję lekko walcowaty kształt (aby lepiej się wałkowało po wyjęciu z lodówki) I wkładam owinięte w folie do zamrażarki na ok 30 minut.



  4. Jasne ciasto zostawiam na wierzchu aby było jak najbardziej miękkie.
  5. Po ok 20 min wyciągam różowe ciasto z zamrażalnika. Rozwałkowuję na wysokość foremki i zaczynam wykrawać serduszka. Zostawiam skrawki i formuję z nich kulkę powinna zostać wielkości brzoskwini aby później wykonać obramowanie dla naszych ciasteczek.

  6. Serduszka układam jedno na drugim i smaruję spód każdego  rozmąconym białkiem kiedy będziemy mieć już naszą wieżyczkę delikatnie wygładzamy palcem brzegi i zagięcia zawijamy w folię i wkładamy na 40 minut do zamrażalnika aby lekko stężało i podczas oblepiania się nie odkształciło
  7. Po upływie tego czasu z zamrażarki wyciągamy wałeczek z serc, smarujemy białkiem a z jasnego ciasta formuję wąskie wałeczki i delikatnie obklejamy nimi nasze serca. Po obklejeniu całości delikatnie rolujemy całość aby wszystko się wyrównało.


  8. Następnie wałkujemy ostatni kawałek różowego ciasta jak najcieniej, nawijamy na wałek obsypany mąką znów smarujemy białkiem nasz walec i obkładamy go delikatnie różowym blatem z ciasta.
  9. Już ostatni raz smarujemy białkiem i obtaczamy w posypce. Mrozimy przez 40 minut i kroimy w plastry 0,5 cm.




  10. Pieczemy 10-12 minut w 180 stopniach.
  11. Z reszty ciasta wykroiłam motyli oraz serduszka <3




Komentarze

Popularne posty