Biszkopt prosto z patelni!

Witajcie oto on prosto z patelni dla tych leniwych i dla takich co nie mają piekarnika, szybki bo w 15 minut oraz łatwy bo zrobić można z zamkniętymi oczami. Zaczynamy!




Składniki:


  • 4 jajka
  • 10 łyżeczek czubatych mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego/białego
  • łyżka roztopionej margaryny
  • aromat śmietankowy/waniliowy/ekstrakt z wanilii 
  • na wierzch: słonecznik, siemię  lniane, płatki owsiane /owoce/dżem 
Wykonanie:

  1. Roztapiam masło i zostawiam do przestudzenia.
  2. w misce łącze jajka z odrobiną soli i cukrem, ubijam (ok 3 min)do uzyskania jasnej pulchnej masy(jak kogel-mogiel) 
  3. Zmniejszam obroty do minimum i dodaję proszek, aromat oraz mąkę
  4. Na sam koniec dodaję margarynę, na patelni rozpuszczamy odrobinę masła i wlewamy masę.
  5. Posypuje dodatkami, zakrywam patelnie i  piekę cały czas na małym ogniu pod przykryciem. po ok. 10 minutach kiedy u góry ciasto się zetnie a dół będzie złoto-brązowy przewracamy placek na drugą stronę aby się zarumienił. ok.5 minut. Możemy sprawdzać patyczkiem czy nie jest surowe.
  6. Wykładamy na talerz i dekorujemy czym dusza zapragnie świeżymi owocami, bitą śmietaną, czekoladą lub dżemem. Ja postawiłam na klasykę kakao oraz czereśnie. Smacznego :)
  7. Ps- Zapraszam na instagram zamieściłam tam filmik jak wykonuję biszkopt:)

Popularne posty