Pasta z kukurydzy z sałatką kuskus i warzywami.

Witam serdecznie dzisiaj mam dla was coś specjalnego i przepysznego, może to być hit lata na waszym stole jak i na imprezie z grillem. Bardzo dużo witamin, smaku oraz kolorów. Zapraszam :)


Składniki:

Do sałatki
  • 500 gr kaszy kuskus
  • pół szklanki namoczonej(suszonej) żurawiny
  • pół szklanki czarnych oliwek
  • czerwona papryka
  • bulionu z /kury/kostki/warzywnego ok. 1 litra (tyle aby na ok. 1 cm zakryć kaszę)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczkę curry, wędzonej papryki, soli, szczypta pieprzu cayenne
Na pastę z kukurydzy 

  • puszka kukurydzy złocistej Bonduelle ( płynu nie wylewamy)
  • dwie solidne garści słonecznika
  • czubata łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz cayenne
  • kilka listków lubczyku/maggi

Przygotowanie:
  1. Kuskus zalewamy gorącym bulionem centymetr nad powierzchnię ziarenek
  2. Jedną garść słonecznika prażymy mocno na patelni, dodaje masło, kukurydzę oraz resztę słonecznika, przyprawiam
  3. Schłodzona mieszankę blenduje z lubczykiem, jeśli pasta jest zbyt gęsta to dolewamy odrobinkę płynu z puszki. Smak wyjściowy pasty powinien być bardzo pikantny z przebijającą się nutką kukurydzianej słodyczy.
  4. Wszystkie warzywa do sałatki kroję drobno,oliwki na krążki,paprykę na małą kostkę, żurawinę siekamy.
  5. Kuskus po przestygnięciu mieszamy ze wszystkimi składnikami sałatki.
  6. Pastę podajemy w osobnej miseczce aby każdy mógł nakładać sobie jej wg uznania a sałatkę umieszczamy w kubeczku, dociskamy i wystukujemy na talerz.
  7. Smacznego Bonduelle 
                                                           www.warzywneinspiracje.pl










                                                          

W parze z sałatką

Popularne posty