Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Pasta z kukurydzy z sałatką kuskus i warzywami.

Witam serdecznie dzisiaj mam dla was coś specjalnego i przepysznego, może to być hit lata na waszym stole jak i na imprezie z grillem. Bardzo dużo witamin, smaku oraz kolorów. Zapraszam :)


Składniki:

Do sałatki
  • 500 gr kaszy kuskus
  • pół szklanki namoczonej(suszonej) żurawiny
  • pół szklanki czarnych oliwek
  • czerwona papryka
  • bulionu z /kury/kostki/warzywnego ok. 1 litra (tyle aby na ok. 1 cm zakryć kaszę)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczkę curry, wędzonej papryki, soli, szczypta pieprzu cayenne
Na pastę z kukurydzy 

  • puszka kukurydzy złocistej Bonduelle ( płynu nie wylewamy)
  • dwie solidne garści słonecznika
  • czubata łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz cayenne
  • kilka listków lubczyku/maggi

Przygotowanie:
  1. Kuskus zalewamy gorącym bulionem centymetr nad powierzchnię ziarenek
  2. Jedną garść słonecznika prażymy mocno na patelni, dodaje masło, kukurydzę oraz resztę słonecznika, przyprawiam
  3. Schłodzona mieszankę blenduje z lubczykiem, jeśli pasta jest zbyt gęsta to dolewamy odrobinkę płynu z puszki. Smak wyjściowy pasty powinien być bardzo pikantny z przebijającą się nutką kukurydzianej słodyczy.
  4. Wszystkie warzywa do sałatki kroję drobno,oliwki na krążki,paprykę na małą kostkę, żurawinę siekamy.
  5. Kuskus po przestygnięciu mieszamy ze wszystkimi składnikami sałatki.
  6. Pastę podajemy w osobnej miseczce aby każdy mógł nakładać sobie jej wg uznania a sałatkę umieszczamy w kubeczku, dociskamy i wystukujemy na talerz.
  7. Smacznego Bonduelle 
                                                           www.warzywneinspiracje.pl










                                                          

W parze z sałatką

Komentarze

Popularne posty