Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Kruche tartaletki z budyniem i świeżymi owocami

Część druga z winem MONTE SANTI  original - Wino charakteryzuję się słodkim smakiem z dodatkiem soku  winogronowego, które wspaniale współgrają ze słodkimi deserami oraz orzeźwia w upalne dni.
 Tartaletki są aksamitne w smaku z kwaśną nutą agrestu, który pobudza nasze kubki smakowe. Do tego bananowy smak budyniu oraz zapieczony sos śmietankowo-jajeczny bajecznie dopełnia całości.
Zapraszam do świata rozkoszy...


Składniki:


  • 1 szklanka mąki pszennej
  •  żółtko 
  •  pół kostki margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka śmietany 18%/12%
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • budyń bananowy + mleko przyrządzanie wg producenta
  • świeże owoce np: agrest,morela,jagody,truskawki,wiśnie

  • jajko
  • 3 łyżki śmietanki
  • czubata łyżeczka cukru WANILIOWEGO

Wykonanie:

  1. Mąkę posiekaj z masłem, cukrem i proszkiem do pieczenia , dodaj żółtko oraz śmietanę i zagnieć ciasto tak aby jeszcze lekko lepiło się do rąk, uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą, włóż do lodówki na 30 min.
  2.  Wyciągnij ciasto, ugnieć z mąką i rozwałkuj na duży placek o grubości ok 0,5 cm wymierz formę na babeczki i wykrój kółka o takiej średnicy aby brzeg wgłębienia był wolny na ok 1 cm. Niczym nie natłuszczam blachy, nakłuj  gęsto widelcem dno naszych przyszłych ciasteczek, i wsadź na 30 minut do lodówki aby odpoczęło.
  3. Ugotuj budyń, pokrój owoce, i wymieszaj energicznie składniki na sos .
  4. Do każdej z babeczek połóż łyżkę budyniu, na wierzch posyp owocami
  5. . Piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni. 
  6. Po tym czasie polej sosem jajecznym i piecz jeszcze 10 minut.
  7. Podawaj ze schłodzonym winem i dobrym towarzystwem. Smacznego

Komentarze

Popularne posty