Kruche tartaletki z budyniem i świeżymi owocami

Część druga z winem MONTE SANTI  original - Wino charakteryzuję się słodkim smakiem z dodatkiem soku  winogronowego, które wspaniale współgrają ze słodkimi deserami oraz orzeźwia w upalne dni.
 Tartaletki są aksamitne w smaku z kwaśną nutą agrestu, który pobudza nasze kubki smakowe. Do tego bananowy smak budyniu oraz zapieczony sos śmietankowo-jajeczny bajecznie dopełnia całości.
Zapraszam do świata rozkoszy...


Składniki:


  • 1 szklanka mąki pszennej
  •  żółtko 
  •  pół kostki margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka śmietany 18%/12%
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • budyń bananowy + mleko przyrządzanie wg producenta
  • świeże owoce np: agrest,morela,jagody,truskawki,wiśnie

  • jajko
  • 3 łyżki śmietanki
  • czubata łyżeczka cukru WANILIOWEGO

Wykonanie:

  1. Mąkę posiekaj z masłem, cukrem i proszkiem do pieczenia , dodaj żółtko oraz śmietanę i zagnieć ciasto tak aby jeszcze lekko lepiło się do rąk, uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą, włóż do lodówki na 30 min.
  2.  Wyciągnij ciasto, ugnieć z mąką i rozwałkuj na duży placek o grubości ok 0,5 cm wymierz formę na babeczki i wykrój kółka o takiej średnicy aby brzeg wgłębienia był wolny na ok 1 cm. Niczym nie natłuszczam blachy, nakłuj  gęsto widelcem dno naszych przyszłych ciasteczek, i wsadź na 30 minut do lodówki aby odpoczęło.
  3. Ugotuj budyń, pokrój owoce, i wymieszaj energicznie składniki na sos .
  4. Do każdej z babeczek połóż łyżkę budyniu, na wierzch posyp owocami
  5. . Piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni. 
  6. Po tym czasie polej sosem jajecznym i piecz jeszcze 10 minut.
  7. Podawaj ze schłodzonym winem i dobrym towarzystwem. Smacznego

Popularne posty