Przejdź do głównej zawartości

Kruche tartaletki z budyniem i świeżymi owocami

Część druga z winem MONTE SANTI  original - Wino charakteryzuję się słodkim smakiem z dodatkiem soku  winogronowego, które wspaniale współgrają ze słodkimi deserami oraz orzeźwia w upalne dni.
 Tartaletki są aksamitne w smaku z kwaśną nutą agrestu, który pobudza nasze kubki smakowe. Do tego bananowy smak budyniu oraz zapieczony sos śmietankowo-jajeczny bajecznie dopełnia całości.
Zapraszam do świata rozkoszy...


Składniki:


  • 1 szklanka mąki pszennej
  •  żółtko 
  •  pół kostki margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka śmietany 18%/12%
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • budyń bananowy + mleko przyrządzanie wg producenta
  • świeże owoce np: agrest,morela,jagody,truskawki,wiśnie

  • jajko
  • 3 łyżki śmietanki
  • czubata łyżeczka cukru WANILIOWEGO

Wykonanie:

  1. Mąkę posiekaj z masłem, cukrem i proszkiem do pieczenia , dodaj żółtko oraz śmietanę i zagnieć ciasto tak aby jeszcze lekko lepiło się do rąk, uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą, włóż do lodówki na 30 min.
  2.  Wyciągnij ciasto, ugnieć z mąką i rozwałkuj na duży placek o grubości ok 0,5 cm wymierz formę na babeczki i wykrój kółka o takiej średnicy aby brzeg wgłębienia był wolny na ok 1 cm. Niczym nie natłuszczam blachy, nakłuj  gęsto widelcem dno naszych przyszłych ciasteczek, i wsadź na 30 minut do lodówki aby odpoczęło.
  3. Ugotuj budyń, pokrój owoce, i wymieszaj energicznie składniki na sos .
  4. Do każdej z babeczek połóż łyżkę budyniu, na wierzch posyp owocami
  5. . Piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni. 
  6. Po tym czasie polej sosem jajecznym i piecz jeszcze 10 minut.
  7. Podawaj ze schłodzonym winem i dobrym towarzystwem. Smacznego

Popularne posty z tego bloga

Przetwory dynia , imbir , jabłko , żurawina

Przygotowanie :
Dynia , jabłka , imbir : Tyle dyni ile macie siekacie na drobna kosteczkę i gotujecie z odrobiną wody aż się rozpadnie wtedy dodajemy jabłka taką samą ilość jak dyni. Dodajemy cukier wg uznania można bez i później przyprawiać albo od razu. Do musu można dodać startego imbiru na koniec lub cynamonu wtedy będziemy mieć gotową masę do zapiekanki lub ciast. Żurawina: 1kg świeżej umytej żurawiny gotujemy pzez ok20 min po czym dodajemy cukru lub zostawiamy samą jako sos do mięsa , wekujemy. Żurawinę można oczywiście łączyć z dynią jak i jabłkiem .

Wekowanie: gorące przetwory wlewamy do umytych słoików (pamiętajcie o uprzednim sparowaniu słoików z wieczkami) zakręcamy i odwracamy na druga stronę. Duży gar wykładamy warstwą gazety lub papieru ostygnięte słoiki kładziemy do gara i zalewamy wodą  ok 1/2 . Gotujemy ok godziny sprawdzając czy wieczko wklęsło się.

Przetwory Dżem-konfitura z borówek

500 g borówek (leśnych nie amerykańskich)100 ml wody (dla ciężko rozumujących "owda" to woda )3/4 szklanki cukru czyli ok 150g

Przygotowanie:
Borówki myjemy i wrzucamy do garnka z wodą. Gotujemy na malutkim ogniu przez 15 minut pod przykryciem (bo strzelają) Mieszamy aby nie przywarły do garnka. Po tym czasie dodajemy cukier i gotujemy kolejne 15-30 minut. Aby sok zgęstniał. Ja robię przetwory na najmniejszym palniku z podkładką metalową i tylko w teflonowych garnkach dzięi temu mam pewność iż przetwory się nie przypalą i będą pyrkotać w spokoju. Borówki leśne są bardziej cierpkie i kwaśne przez co potrzebują więcej cukru lecz możemy również zrobić je w wersji bardziej wytrawnej przeznaczonej do mięs. Dobra konystencja to taka , która po ostygnięciu zamienia się w delikatną galaretkę.

Prawdziwy biszkopt ubijany na parze (nic prostszego )

6 jaj 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 370 g cukru


W dużym garnku gotujemy wodę kładziemy na niego drugi garnek i po 1 min zdejmujemy z ognia(żeby garnki się nie  zassały oddzielamy je ściereczką lub papierowym ręcznikiem). Jajka wybijamy najpierw do miseczki inaczej zrobi nam się jajecznica. Wlewamy do garnka jajka i od razu miksujemy , dodajemy cały cukier i miksujemy aż do uzyskania białej konsystencji . Przed samym końcem zdejmujemy górny garnek i powoli mieszając łyżką przesiewamy mąkę. Pieczemy w 180 C przez 35-40 min  Taki kolor ma ubita masa


Ciasta starcza na 28cm tortownicę z "czubkiem"