Ostatnio wiele się zmienia w świecie diet, bardzo dużo ludzi zaczyna mieć alergie na gluten, laktozę i pochodne. W poszukiwaniu alternatywy czegoś pysznego, dobrego i zbilansowanego no i oczywiście ekspresowego skomponowałam pudding. Z dawką witamin zawartą w czarnym bzie i rokitniku.
Czarny bez- Wzmacnia błony śluzowe dróg oddechowych, działa wykrztuśnie, zawiera witaminy. Dlatego przetwory z czarnego bzu działają zarówno ochronnie oraz pomagają doraźnie w chorobie.
Rokitnik- Owoce rokitnika to małe pomarańczowe kuleczki, zawierające kwas tłuszczowy omega 7, witaminy A,E,K oraz B, pomaga nam w utrzymaniu pięknej zdrowej cery. Długa obróbka termiczna jest rokitnikowi nie straszna, dlatego podczas obróbki nie traci on witamin. Kochani samo zdrowie!
Pudding składa się z mleka kokosowego oraz ryżu, co da nam energię na wiele godzin ,by osiągać coraz więcej i coraz lepiej!
Składniki:
- szklanka surowego ryżu
- puszka mleczka kokosowego
- 3 łyżki miodu
- tabliczka gorzkiej czekolady
- pół szklanki wiórek kokosowych
- dżem Łowicz czarny bez i rokitnik
- dodatkowo dla osób bez alergii pokruszony piernik do posypania
- łyżka cukru pudru
Wykonanie:

- Ryż gotujemy w małej ilości wody ze szczypta soli, po 10 minutach wyłączamy gaz i zostawiamy ryż pod przykrywką w ciepłym miejscu
- Mleczko kokosowe podgrzewamy małym ogniu (nie dopuszczamy do zagotowania) z częscią wiórek kokosowych,dodajemy miód i czekamy aż się rozpuści. Zdejmujemy z gazu i zostawiamy do ostudzenia.
- Pozostałe wiórki rumienimy na patelni z dodatkiem cukru pudru i zostawiamy do wystudzenia.
- Kiedy ryż już ostygnie, blendujemy go z mleczkiem na dosyć gładką masę, dodajemy tyle ryżu aby nasza masa była zwarta.
- Odlewamy 1/3 puddingu do rondelka i rozpuszczamy z tabliczką czekolady.
- Biała masę nalewamy do 4 szklanek dopełniamy czekoladową, posypujemy piernikiem i uprażonymi wiórkami, zakrywamy folia i wkładamy na noc do lodówki.
7.Zaraz po wstaniu wyjmujemy szklankę z lodówki aby nabrała temperatury pokojowej, dodajemy łyżeczkę dżemu z czarnego bzu bądź Rokitnika i zajadamy. Smacznego śniadania kochani!
Komentarze
Prześlij komentarz