wtorek, 31 stycznia 2017

Słoik śniadaniowy z kaszą jaglaną

Szybko, łatwo i można przygotować na kilka dni. Pan słoik.


 Składniki na 2 słoiki:


  • 1 szklanka surowej kaszy jaglanej 
  • dwa plastry ananasa
  • 2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzeszków nie słodzone,czyste masło
  • 1 łyżka miodu
  • 2łyżki dżemu z rokitnika
  • 2 łyżki dżemu z czarnego bzu
  • szklanka mleka
  • dla walorów smakowych 2 krówki z orzechami
  • płatki kukurydziane dla dekoracji
Wykonanie:



  1.  Najpierw płucze kaszę w gorącej wodzie, zalewam nową i odstawiam na 30 minut.
  2. Kaszę gotuję w dużej ilości wody ok 10-15 minut, aby nie rozgotowała się na ciapkę. 
  3. Studzę
  4. Kiedy kasza będzie gotowa(Ja przyrządzam swoją dzień wcześniej) Mieszam ją z masłem orzechowym, miodem oraz dżemem z rokitnika.
  5. Przekładam połowę do słoiczka, wkładam plaster ananasa, jeżeli akurat nie macie można dodać jabłko,brzoskwinie, lub co wam po prostu przyjdzie do głowy, dopełniam kaszą, zostawiając 1 cm miejsca na mleko.
  6. I gotowe, takie słoiczki zakręcam i chowam do lodówki, a rano zabieram słoiczek oraz mieszankę pokrojonych krówek z płatkami, kartonik mleka. W pracy podlewam mlekiem, podgrzewam przez 1 min w mikrofali i jem z dodatkami dolewając mleko od czasu do czasu, jeżeli nie macie krówek dodaję jeszcze łyżeczkę dżemu z czarnego bzu. Takie śniadania można przygotować sobie na cały tydzień, nie popsuję się jeżeli nie dodamy żadnego nabiału na początku.




Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!