Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Słoik śniadaniowy z kaszą jaglaną

Szybko, łatwo i można przygotować na kilka dni. Pan słoik.


 Składniki na 2 słoiki:


  • 1 szklanka surowej kaszy jaglanej 
  • dwa plastry ananasa
  • 2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzeszków nie słodzone,czyste masło
  • 1 łyżka miodu
  • 2łyżki dżemu z rokitnika
  • 2 łyżki dżemu z czarnego bzu
  • szklanka mleka
  • dla walorów smakowych 2 krówki z orzechami
  • płatki kukurydziane dla dekoracji
Wykonanie:



  1.  Najpierw płucze kaszę w gorącej wodzie, zalewam nową i odstawiam na 30 minut.
  2. Kaszę gotuję w dużej ilości wody ok 10-15 minut, aby nie rozgotowała się na ciapkę. 
  3. Studzę
  4. Kiedy kasza będzie gotowa(Ja przyrządzam swoją dzień wcześniej) Mieszam ją z masłem orzechowym, miodem oraz dżemem z rokitnika.
  5. Przekładam połowę do słoiczka, wkładam plaster ananasa, jeżeli akurat nie macie można dodać jabłko,brzoskwinie, lub co wam po prostu przyjdzie do głowy, dopełniam kaszą, zostawiając 1 cm miejsca na mleko.
  6. I gotowe, takie słoiczki zakręcam i chowam do lodówki, a rano zabieram słoiczek oraz mieszankę pokrojonych krówek z płatkami, kartonik mleka. W pracy podlewam mlekiem, podgrzewam przez 1 min w mikrofali i jem z dodatkami dolewając mleko od czasu do czasu, jeżeli nie macie krówek dodaję jeszcze łyżeczkę dżemu z czarnego bzu. Takie śniadania można przygotować sobie na cały tydzień, nie popsuję się jeżeli nie dodamy żadnego nabiału na początku.




Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!

Komentarze

Popularne posty