Przejdź do głównej zawartości

Słoik śniadaniowy z kaszą jaglaną

Szybko, łatwo i można przygotować na kilka dni. Pan słoik.


 Składniki na 2 słoiki:


  • 1 szklanka surowej kaszy jaglanej 
  • dwa plastry ananasa
  • 2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzeszków nie słodzone,czyste masło
  • 1 łyżka miodu
  • 2łyżki dżemu z rokitnika
  • 2 łyżki dżemu z czarnego bzu
  • szklanka mleka
  • dla walorów smakowych 2 krówki z orzechami
  • płatki kukurydziane dla dekoracji
Wykonanie:



  1.  Najpierw płucze kaszę w gorącej wodzie, zalewam nową i odstawiam na 30 minut.
  2. Kaszę gotuję w dużej ilości wody ok 10-15 minut, aby nie rozgotowała się na ciapkę. 
  3. Studzę
  4. Kiedy kasza będzie gotowa(Ja przyrządzam swoją dzień wcześniej) Mieszam ją z masłem orzechowym, miodem oraz dżemem z rokitnika.
  5. Przekładam połowę do słoiczka, wkładam plaster ananasa, jeżeli akurat nie macie można dodać jabłko,brzoskwinie, lub co wam po prostu przyjdzie do głowy, dopełniam kaszą, zostawiając 1 cm miejsca na mleko.
  6. I gotowe, takie słoiczki zakręcam i chowam do lodówki, a rano zabieram słoiczek oraz mieszankę pokrojonych krówek z płatkami, kartonik mleka. W pracy podlewam mlekiem, podgrzewam przez 1 min w mikrofali i jem z dodatkami dolewając mleko od czasu do czasu, jeżeli nie macie krówek dodaję jeszcze łyżeczkę dżemu z czarnego bzu. Takie śniadania można przygotować sobie na cały tydzień, nie popsuję się jeżeli nie dodamy żadnego nabiału na początku.




Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!

Popularne posty z tego bloga

Przetwory dynia , imbir , jabłko , żurawina

Przygotowanie :
Dynia , jabłka , imbir : Tyle dyni ile macie siekacie na drobna kosteczkę i gotujecie z odrobiną wody aż się rozpadnie wtedy dodajemy jabłka taką samą ilość jak dyni. Dodajemy cukier wg uznania można bez i później przyprawiać albo od razu. Do musu można dodać startego imbiru na koniec lub cynamonu wtedy będziemy mieć gotową masę do zapiekanki lub ciast. Żurawina: 1kg świeżej umytej żurawiny gotujemy pzez ok20 min po czym dodajemy cukru lub zostawiamy samą jako sos do mięsa , wekujemy. Żurawinę można oczywiście łączyć z dynią jak i jabłkiem .

Wekowanie: gorące przetwory wlewamy do umytych słoików (pamiętajcie o uprzednim sparowaniu słoików z wieczkami) zakręcamy i odwracamy na druga stronę. Duży gar wykładamy warstwą gazety lub papieru ostygnięte słoiki kładziemy do gara i zalewamy wodą  ok 1/2 . Gotujemy ok godziny sprawdzając czy wieczko wklęsło się.

Przetwory Dżem-konfitura z borówek

500 g borówek (leśnych nie amerykańskich)100 ml wody (dla ciężko rozumujących "owda" to woda )3/4 szklanki cukru czyli ok 150g

Przygotowanie:
Borówki myjemy i wrzucamy do garnka z wodą. Gotujemy na malutkim ogniu przez 15 minut pod przykryciem (bo strzelają) Mieszamy aby nie przywarły do garnka. Po tym czasie dodajemy cukier i gotujemy kolejne 15-30 minut. Aby sok zgęstniał. Ja robię przetwory na najmniejszym palniku z podkładką metalową i tylko w teflonowych garnkach dzięi temu mam pewność iż przetwory się nie przypalą i będą pyrkotać w spokoju. Borówki leśne są bardziej cierpkie i kwaśne przez co potrzebują więcej cukru lecz możemy również zrobić je w wersji bardziej wytrawnej przeznaczonej do mięs. Dobra konystencja to taka , która po ostygnięciu zamienia się w delikatną galaretkę.

Prawdziwy biszkopt ubijany na parze (nic prostszego )

6 jaj 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 370 g cukru


W dużym garnku gotujemy wodę kładziemy na niego drugi garnek i po 1 min zdejmujemy z ognia(żeby garnki się nie  zassały oddzielamy je ściereczką lub papierowym ręcznikiem). Jajka wybijamy najpierw do miseczki inaczej zrobi nam się jajecznica. Wlewamy do garnka jajka i od razu miksujemy , dodajemy cały cukier i miksujemy aż do uzyskania białej konsystencji . Przed samym końcem zdejmujemy górny garnek i powoli mieszając łyżką przesiewamy mąkę. Pieczemy w 180 C przez 35-40 min  Taki kolor ma ubita masa


Ciasta starcza na 28cm tortownicę z "czubkiem"