Deser tropical island

Deser prosty, słodki z nutką kwaskowatości od musu kiwi, zdrowe nasionka chia, brzoskwinie i odrobina cukru pudru tworzą perfekcyjną orzeźwiającą słodycz. Przepis na 16 słoiczków
Deserki wykonane na moje przyjęcie urodzinowe w stylu tropikalnym.



Dekoracje malinowa beza*
Składniki:

pudding chia:
  • 200g surowych nasion chia (szałwi hiszpańskiej)
  • puszka mleczka kokosowego
  • 100ml mleka 3,2%
  • 2 łyżki cukru pudru 'DIAMANT'

Galaretka brzoskwiniowa:

  • 1 galaretka brzoskwioniowa
  • 200ml wrzątku
  • 3 świeże dojrzałe brzoskwinie 
mus kiwi:

  • 5 dojrzałych kiwi
  • 2 galaretki kiwi
  • słoiczki






Wykonanie:

  1. Mleczko i mleko wlewamy do garnka, na najmniejszym ogniu zaczynamy je podgrzewać i dosypujemy chia, mieszamy kilka minut aż nasiona zaczną żelować wtedy wyłączamy ogień.
  2. Dodajemy cukier do naszego puddingu i rozlewamy do słoiczków. 
  3. czekamy aż pudding przestygnie i w międzyczasie przygotowujemy galaretkę brzoskwiniową z 200ml wrzątku, kroimy brzoskwinie na małe kawałki.
  4. Następnie blenduje obrane kiwi i odstawiam na bok. Rozprowadzam 2 galaretki w 100ml wody
  5. Mus po jakimś czasie trochę się rozwarstwi, wtedy zlewamy sok i dodajemy galaretki, mus nie stężeję ze względu na dużą ilość kwasu jednak odrobinę stężeję.
  6. Kiedy pudding przestygnie wykładamy na niego brzoskwinię i zalewamy galaretką, umieszczamy w lodówce do stężenia.
  7. Na koniec wlewamy do słoiczków mus kiwi i dekorujemy owocami.
  8. Podajemy schłodzone. Smacznego :)

 *f/MALINOWA BEZA
Cukier z głową

Popularne posty