Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Po prostu faworki ale chrupiące :)

Naszła mnie myśl, w dobie internetu i bezglutenowo, laktozowej mody, robimy fit pączki z batatów, które nie są pączkami a zwykłymi pieczonymi bułami. Posługujemy się wymyślnymi mąkami i eksperymentujemy. Co by tu dodać aby nasz wypiek łapał się we wszystkie kanony najnowszych trendów, wyglądał jak milion dolarów a smakował jak worek ziemi i w dodatku będzie produktem bez cukru czyli nijakim. A czasem warto sięgnąć po babciny zeszyt i po prostu nasmażyć faworków raz w roku, a może i raz na dwa lata. Przepis szybki można zrobić je dzisiaj albo jutro bo jak wiadomo ciepłe najlepsze. Wiec łapcie listę w rękę i raz dwa do sklepu!


Składniki na 4 osoby:


  • 250 gr mąki pszennej
  • 175 ml maślanki naturalnej
  • duża szczypta soli
  • jedno dorodne żółtko
  • 30 ml wódki albo spirytusu
  • cukier puder ze startą skórką cytryny
Wykonanie:

  1. Do misy robota wsypać przesianą mąkę z solą, wódkę,  maślankę oraz żółtko jaja.
  2. Wyrobić masę na elastyczne ciasto mieszadłem, mieszać do momentu odklejania się ciasta od misy.
  3. Odstawić misę do lodówki na 30 minut żeby ciasto odpoczęło, po tym czasie ciasto rozwałkować na cieniutkie placuszki i kroić w paski długie na ok 10 cm i szerokie na 2-3 cm, 
  4. Naciąć środek każdego paska i przełożyć przez naciętą dziurkę jeden koniec na drugą stronę
  5. Lub pociąć 0,5 cm długie paski, i skręcać po dwa ze sobą, sklejać w mini gniazdka 
  6. Smażyć na oleju rzepakowym  do zrumienienia. 
  7. lub ułożyć na blasze i piec w 170 C z termoobiegiem 10-12 minut
Smacznego tłustego i przede wszystkim pysznego tłustego czwartku!







Komentarze

Popularne posty