Ciasto czekoladowe love


Składniki:
  • 6 jaj
  • 250g gorzkiej czekolady
  • 150g mlecznej czekolady
  • 250g masła
  • 100g cukru drobnego
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta sody





Przygotowanie:
 1. Na wolnym ogniu (w kąpieli wodnej rozpuszczamy) czekoladę z masłem 


 2. Przestudzić , dodać żółtka , mąkę , proszek > wymieszać

 3. Białka ubić na sztywno po czym powoli dodać cukier . Delikatnie mieszając dodać białka do masy czekoladowej , Wylać masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia . Najlepiej tortownica o średnicy 28cm. Moja była za niska więc dorobiłam muffinek .


 4. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 25-35 minut. Nie zaglądamy za często inaczej ciasto opadnie. Po upieczeniu skórka powinna być chrupiąca a ciasto wilgotne i ciężkie. Bardzo słodkie można podać z ubitą śmietaną 30% bez cukru lub świeżą podgotowaną żurawina jest lekko kwaskowa i świetnie komponuję się z czekoladą Pysznego :)


Popularne posty