Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po t...

Wyniku konkursu na zabójczy placek dla niewiernego narzeczonego z Panią Martą Obuch.





Dziękuję bardzo za książkę krótka recenzja na pewno trafi na bloga. Zabójczym plackiem dla niewiernego narzeczonego (w tym wypadku trafiło na muzyka) :) Był  Tort w kształcie gitary. Żaden gitarzysta się temu nie oprze ...Chyba , że będzie mu szkoda jej pokroić wtedy Narzeczonemu dajemy kieliszeczek Czeskiego alkoholu.... I wtedy już nigdy nie spojrzy w cudze menu ;) Pozdrawiam :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty