Masa maślana + smak kawowy


  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 kg masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki spirytusu 
+ 5 łyżek sypanej kawy , 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej


Przygotowanie:
jajka z cukrem ubijamy na parze tak jak biszkopt.
"W dużym garnku gotujemy wodę kładziemy na niego drugi garnek i po 1 min zdejmujemy z ognia(żeby garnki się nie  zassały oddzielamy je ściereczką lub papierowym ręcznikiem).
Jajka wybijamy najpierw do miseczki inaczej zrobi nam się jajecznica. Wlewamy do garnka jajka i od razu miksujemy , dodajemy cały cukier i miksujemy aż do uzyskania białej konsystencji" . Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki aby zmiękło
i rozbijamy mikserem. 
Po ubiciu jajek  nalewamy masę do masła powoli, aby przez różnicę temperatur się nie zważyła(mikser na wolnych obrotach) dalej ubijamy masę aż zrobi się lekko biała i puszysta.  Dolewamy soku z cytryny , spirytusu + wsypujemy kawę i dalej miksujemy w pomiędzy czasie rozpuszczamy kawę w łyżce wody i wlewamy schodzoną do masy. Możemy dodać więcej soku z cytryny lub alkoholu jeśli nie mamy pod ręką spirytusu wódki można dolać nawet koło 100 ml. 

 masa z kawą po ubiciu
 masa maślana po ubiciu


Popularne posty