Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Mus truskawkowo-malinowy


Już od 3 tygodni pracuję i juz układam sobie w końcu czas bo im mam go mniej tym lepiej nim dysponuję :)
Sezon truskawkowy uważam za otawarty u mnie w domu więc trzeba niedługo brac się za wekowanie :)
Mus nadaje się do deserów , naleśników , ciast oraz po prostu na kanapkę :) Dzięki przetarciu jest pozbawiony wszędobyliskich pesteczek a dzieci chetnie go zjedzą pod postacją sorbetu :) Używamy tyle owoców ile mamy , proporcje wg uznania

Wykonanie proste . Czas 20-30min 

  • 500 g wyszypułkowanych truskawek
  • szklanka malin
  • cukier


Truskawki przekrajamy na pół , wrzucamy do garnka , dolewamy 1/4 szklanki wody i gotujemy przez ok15min w tym czasie powinny puścić gęsty sok i stać się miękkie . Dodajemy maliny i gotujemy jeszcze 1minutę. W tym czasie dodajemy cukru wg uznania lub w ogóle jeśli chcecie uzyskać delikatnie kwaśny smak (np do sernika) Jeszcze gorący mus przecieramy przez sitko co zajmie nam ok 5-8minut i gotowę można podawać na gorąco i zimno z samych truskawek lub malin . Smacznego 

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=545400925519568&set=a.375998385793157.81347.227134434012887&type=1&theater

Komentarze

  1. mniami <3
    pedze do lidla po owoce!:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale musi być pyszny :) Przesłodki mus :_)
    Tymczasem ja wróciłam ze szpitala i chwalę się swoją pierwszą tartą :) Zapraszam dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty