Mus truskawkowo-malinowy


Już od 3 tygodni pracuję i juz układam sobie w końcu czas bo im mam go mniej tym lepiej nim dysponuję :)
Sezon truskawkowy uważam za otawarty u mnie w domu więc trzeba niedługo brac się za wekowanie :)
Mus nadaje się do deserów , naleśników , ciast oraz po prostu na kanapkę :) Dzięki przetarciu jest pozbawiony wszędobyliskich pesteczek a dzieci chetnie go zjedzą pod postacją sorbetu :) Używamy tyle owoców ile mamy , proporcje wg uznania

Wykonanie proste . Czas 20-30min 

  • 500 g wyszypułkowanych truskawek
  • szklanka malin
  • cukier


Truskawki przekrajamy na pół , wrzucamy do garnka , dolewamy 1/4 szklanki wody i gotujemy przez ok15min w tym czasie powinny puścić gęsty sok i stać się miękkie . Dodajemy maliny i gotujemy jeszcze 1minutę. W tym czasie dodajemy cukru wg uznania lub w ogóle jeśli chcecie uzyskać delikatnie kwaśny smak (np do sernika) Jeszcze gorący mus przecieramy przez sitko co zajmie nam ok 5-8minut i gotowę można podawać na gorąco i zimno z samych truskawek lub malin . Smacznego 

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=545400925519568&set=a.375998385793157.81347.227134434012887&type=1&theater

Popularne posty