Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Truskawkowe muffinki Piotrusia Pana z czereśniami


Pomysł przyszedł nagle i tak samo szybko został zrealizowany.




 Potrzebujemy na 12 muffin:


  • 125g miękkiego masła
  • 180ml mleka 1,5%
  • 40ml soku z truskawek
  • mała szklanka cukru (ok 50g)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
krem:
  • 3 łyzki maki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 110g masła
  • esencja waniliowa 2-4 łyżki
  • 20ml soku z truskawek 
  • barwnik spozywczy czerwony

Wykonanie:

Utrzyj mało z cukrem aż stanie się jednolitą puszystą masą. Ciągle mieszając , powoli dodawaj rozbełtane jajka. Dodaj mąki w zalezności jaka bedzie konsystencja troche więcej lub mniej plus proszku i sody. 
Napełnij papilotki i piecz ok 25 minut w 180C na koniec sprawdź patyczkiem czy po wyjeciu z babeczki bedzie czysty.Jesli zostanie na nim ciasto dołóżcie 5minut bo babeczki są bardzo wilgotne.

Krem:
 mleko, sok i makę  wymieszaj w kubku , przelej do rondelka i gotuj aż masa zrobi się gęsta(jak na karpatkę) zostaw do ostygniecia. Utrzyj masło z cukrem( jak wyżej) połącz z masą , dodaj esencji i ew barwnika . Ubijaj w mikserze az nie bedzie jednolita. Dekoruj rekawem cukierniczym ostygniete babeczki. Udekoruj czereśniami i truskawkami oczywiscie umytymi. Smacznego! 
Ps- zdjęcia na szybko więc tylko dwa;/

Komentarze

  1. ale różowo :) zjadłabym jedną do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proste , szybkie wykonanie więc zapraszam bo naprawdę warto :)

      Usuń
  2. Przepięknie :)
    Muffinki dla każdej dziewczynki? Każdej? To ja poproszę taką słodką babeczkę :)
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Tak dla każdej dziewczynki dużej i małej! Polecam tą książkę i modyfikowanie przepisów na swój sposób! :D

      Usuń
  3. muffiny to zdecydowanie najlepsza rzecz na swiecie!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście , że tak tylko ciągle brak czasu na więcej eksperymentów i buziek do wykarmienia ;)

      Usuń
  4. urocze są :) a na kolację polecam warzywa z grilla http://www.zgrilla.pl/salatka-z-grillowanych-warzyw/ pysznie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jejjj jakie są smakowite ! Pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty