Chłodnik litewski z botwinki
Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie
śliczne babeczki!
OdpowiedzUsuńJakie one piękne !:)
OdpowiedzUsuńale różowo :) zjadłabym jedną do kawki :)
OdpowiedzUsuńProste , szybkie wykonanie więc zapraszam bo naprawdę warto :)
UsuńPrzepięknie :)
OdpowiedzUsuńMuffinki dla każdej dziewczynki? Każdej? To ja poproszę taką słodką babeczkę :)
dariawkuchni.
Dziękuję :) Tak dla każdej dziewczynki dużej i małej! Polecam tą książkę i modyfikowanie przepisów na swój sposób! :D
Usuńmuffiny to zdecydowanie najlepsza rzecz na swiecie!!
OdpowiedzUsuńOczywiście , że tak tylko ciągle brak czasu na więcej eksperymentów i buziek do wykarmienia ;)
UsuńMuszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńurocze są :) a na kolację polecam warzywa z grilla http://www.zgrilla.pl/salatka-z-grillowanych-warzyw/ pysznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńJejjj jakie są smakowite ! Pięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń