#omnomnom Galaretka pomidorowa z pieczonym musem drobiowym i pianką imbirową

Witajcie jeszcze odcinek nie nadszedł więc zajmę was troszkę kuchnią w stylu Fusion z #omnomnom na Durszlaku . Miało być międzynarodowo i kolorowo niestety ciekłego azotu nie posiadam ale myślę ,że pomysł był dobry :)


Potrzebujemy:
Galaretka pomidorowa:

  • paczkę makaronu omnomnom spaghetti
  • 2 farfalle/kokardki
  • puszkę pomidorów bez skóry 375 ml
  • torebkę  50 g żelatyny
  • 225ml gorącego bulionu lub wody 
  • łyżeczka ostrej i słodkiej papryki
  • sól , pieprz cayenne
  • garśc  świeżej bazylii 
Mus z drobiu:
  • mięso mielone z piersi kurczaka 500g / dwa duże filety z kurczaka pokrojone w drobną kostkę
  • średnia cebula
  • sól
  • nać pietruszki
  • czubata łyżeczka garam masala 
  • 2 marchewki
  • 100 ml mleka , 150 ml wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego , łyżeczka oleju lnianego
  • jajko
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
  • garść bułki tartej
pianka imbirowa:
  • jedno białko
  • imbir
  • sól

Wykonanie:
W gorącej wodzie/bulionie rozpuszczamy żelatynę , pomidory z przyprawami i bazylią miksujemy na gładką masę i mieszamy z żelatyną , zostawiamy 3-4 łyżki roztworu nie zamieszanego z pomidorami. 
Gotujemy makaron al'dente . W 2 miseczkach rozkładam po jednej kokardce i kilka drobnych listków świeżej bazylii zalewam to samą żelatyną z wodą aby zatopiło się w całości i wkładam do lodówki do stężenia . Po zastygnięciu żelatyny ugotowany makaron skropiony oliwą zawijam w gniazda i zalewam partiami mieszanki z pomidorami . Wkładam do lodówki.
Drobno pokrojoną cebulkę smażę na oleju z mięsem, pod koniec smażenia dodaję garam masalę.
Po ostudzeniu miksuję mięso z z pietruszką wbijam jajko i dodaję łyżkę skrobi ziemniaczanej.
Marchew tnę w cienkie paski i gotuję w mleku z wodą oraz pół łyżeczki pieprzu cayenne ok 5min aby lekko zmiękła . Foremki silikonowe smaruję olejem i wykładam brzegi ścianek marchewką . Potem nakładam mięso i posypuję bułką tartą małe babeczki piekę 5-8 min a duże ok 12-15 min w 200 C.
Białko ubijam na sztywno ze szczyptą soli i łyżeczką imbiru wkładam do zamrażalnika na 15 min.
Na gładkim talerzu rozkładam babeczki z drobiu na środku rozkładam łyżeczkę zmrożonej pianki imbirowej.  Po włożeniu naczynia ze stężoną galaretką do gorącej wody wykładamy ją na talerz. Moje połączenie smakowe to wariacja na temat spaghetti o kwaskowym naturalnym smaku pomidorów oraz indyjskiego delikatnego kurczaka z ostrą marchewkową otoczką a to wszystko jest oddzielone pianką oczyszczającą nasze kubki smakowe pomiędzy tymi międzynarodowymi potrawami.








Fusion  w kolorach #omnomnom

Popularne posty