Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

#omnomnom Galaretka pomidorowa z pieczonym musem drobiowym i pianką imbirową

Witajcie jeszcze odcinek nie nadszedł więc zajmę was troszkę kuchnią w stylu Fusion z #omnomnom na Durszlaku . Miało być międzynarodowo i kolorowo niestety ciekłego azotu nie posiadam ale myślę ,że pomysł był dobry :)


Potrzebujemy:
Galaretka pomidorowa:

  • paczkę makaronu omnomnom spaghetti
  • 2 farfalle/kokardki
  • puszkę pomidorów bez skóry 375 ml
  • torebkę  50 g żelatyny
  • 225ml gorącego bulionu lub wody 
  • łyżeczka ostrej i słodkiej papryki
  • sól , pieprz cayenne
  • garśc  świeżej bazylii 
Mus z drobiu:
  • mięso mielone z piersi kurczaka 500g / dwa duże filety z kurczaka pokrojone w drobną kostkę
  • średnia cebula
  • sól
  • nać pietruszki
  • czubata łyżeczka garam masala 
  • 2 marchewki
  • 100 ml mleka , 150 ml wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego , łyżeczka oleju lnianego
  • jajko
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
  • garść bułki tartej
pianka imbirowa:
  • jedno białko
  • imbir
  • sól

Wykonanie:
W gorącej wodzie/bulionie rozpuszczamy żelatynę , pomidory z przyprawami i bazylią miksujemy na gładką masę i mieszamy z żelatyną , zostawiamy 3-4 łyżki roztworu nie zamieszanego z pomidorami. 
Gotujemy makaron al'dente . W 2 miseczkach rozkładam po jednej kokardce i kilka drobnych listków świeżej bazylii zalewam to samą żelatyną z wodą aby zatopiło się w całości i wkładam do lodówki do stężenia . Po zastygnięciu żelatyny ugotowany makaron skropiony oliwą zawijam w gniazda i zalewam partiami mieszanki z pomidorami . Wkładam do lodówki.
Drobno pokrojoną cebulkę smażę na oleju z mięsem, pod koniec smażenia dodaję garam masalę.
Po ostudzeniu miksuję mięso z z pietruszką wbijam jajko i dodaję łyżkę skrobi ziemniaczanej.
Marchew tnę w cienkie paski i gotuję w mleku z wodą oraz pół łyżeczki pieprzu cayenne ok 5min aby lekko zmiękła . Foremki silikonowe smaruję olejem i wykładam brzegi ścianek marchewką . Potem nakładam mięso i posypuję bułką tartą małe babeczki piekę 5-8 min a duże ok 12-15 min w 200 C.
Białko ubijam na sztywno ze szczyptą soli i łyżeczką imbiru wkładam do zamrażalnika na 15 min.
Na gładkim talerzu rozkładam babeczki z drobiu na środku rozkładam łyżeczkę zmrożonej pianki imbirowej.  Po włożeniu naczynia ze stężoną galaretką do gorącej wody wykładamy ją na talerz. Moje połączenie smakowe to wariacja na temat spaghetti o kwaskowym naturalnym smaku pomidorów oraz indyjskiego delikatnego kurczaka z ostrą marchewkową otoczką a to wszystko jest oddzielone pianką oczyszczającą nasze kubki smakowe pomiędzy tymi międzynarodowymi potrawami.








Fusion  w kolorach #omnomnom

Komentarze

  1. łał! robiłam już galaretki pomidorowe ale nigdy z makaronem! Świetne!

    OdpowiedzUsuń
  2. jezu jaki czad! nigdy czegos takiego nie jadłam ani nie robiłam ! wow! szacun Ita!:D

    OdpowiedzUsuń
  3. pierwszy raz widzę taką galaretkę, ale może kiedyś spróbuję. W sumie zawiera to wszystko co lubię :). dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty